Ако компютърът ви работи с Windows, натиснете клавишната комбинация CTRL + SHIFT + ESC, за да изведете Task Manager на Windows и след това кликнете върху таба  „Networking“. Тази графика показва каква част от вашата мрежа или интернет капацитет компютърът ви използва.

 

Ако не сърфирате в интернет и не прехвърляте файлове по мрежата, тази графика не би трябвало да показва, но дали е винаги така? В действителност Windows и много други програми се свързват с интернет във фонов режим, за да проверяват за актуализации, данни за синхронизация или други дейности.

 

Обикновено това е добре, защото ви гарантира, че ползвате винаги последните актуализации за сигурност, но какво да правим ако графиката показва твърде голяма активност, нетипична за фонови актуализации?

 

Очевидно трябва да разберем коя програма е причината за тази активност, за да знаем какво се случва и дали програмата, която изпраща и получава данни не е вирус. Task Manager на Windows няма да ви каже всичко това, но от CIO ни препоръчват една програма, която може да ви даде отговор на тези въпроси.

 

Програмата се нарича MooO Connection Watcher. Тя ви показва всичко, което използва в момента вашата мрежа и интернет връзка, както и история на програмите, които са го правили. Данните са малко технически, но основните неща, върху които трябва да се съсредоточите са колоните за име на процеса, получени, изпратени и продължителност. 

 

Програмата също така ви дава възможност да сортирате информацията в колоните. Например, можете да видите коя програма е получавала най-много информация от външни източници. Ако мислите, че става въпрос за вирус, кликнете върху “Sent”, за да видите каква информация се изпраща най-много.

 

И така, ако се питате има ли програми, които използват тайно вашата интернет връзка, то се нуждаете от MooO Connection Watcher. От Mashable ни предлагат информация за това как можем да я използваме.

 

Стъпка 1.

На страницата за изтегляне на Mooo Connection Watcher, превъртете надолу и кликнете върху първия зелен кръгъл бутона за изтегляне.

 

Стъпка 2.

След изтеглянето на програмата стартирайте инсталационния файл.

 

Стъпка 3.

На първия екран Connection Watcher ще ви предложи да инсталирате Disk Cleaner и доунлоудър за YouTube. Ако не искате, махнете отметката от тези опции.

 

Стъпка 4.

След това ще трябва да се съгласите с условията за ползване на програмата.

 

Стъпка 5.

На последния екран имате възможност да изберете дали програмата да се стартира при стартирането на компютъра. Това обаче ще забавя вашата система, така че не е добре да избирате тази възможност.

 

Стъпка 6.

След това кликнете върху „Next“ и „Install“, за да завършите инсталирането.