Интернет революцията от последните години и все по-голямата популярност на смартфоните и таблетите налагат необходимостта да обръщаме специално внимание на сигурността си в уеб пространството. Създаването на сложна парола, която включва комбинация от цифри, малки, големи букви и други символи е абсолютно задължителен компонент за защитата на личните ни данни. Годишният доклад на анализатори от SplashData, обаче показва, че много от нас продължават да пренебрегват този ключов за сигурността ни фактор, предаде Gizmodo.

 

Данните в него обобщават 25-те най-използвани от потребителите пароли в интернет през изминалата година. Оказва се, че „123456“ и „password” продължават да оглавяват списъка, както и през 2013г., като „12345“ отбелязва ръст от цели 17 позиции и вече е третия най-популярен код за достъп до профилите ни в глобален мащаб. Списъкът се допълва от „12345678“, „qwerty”, „123456789“, „1234“, „baseball”, “dragon” и „football”.

 

Всички горепосочени пароли попадат в първите десет, като последните три от тях са нови комбинации, които обаче са твърде далече от сложните съчетания, които анализаторите постоянно ни подканват да използваме. Сегашният доклад е поредното доказателство, че много от нас продължават да не обръщат нужното внимание на сигурността на данните си. Използването на подобни пароли значително улеснява работата на хакерите, което е доста тревожно и може да доведе до сериозни проблеми за голям брой потребители.