Днес в търговската мрежа, кабелите се предлагат в широк ценови диапазон. Така например цените на HDMI и USB кабелите се движат от $ 1 до над $ 1000 за една и съща дължина. Специалистите препоръчват да не инвестираме в скъпи кабели, а да купуваме възможно най-евтините, защото разлика между скъпите и евтини кабели почти няма.

 

И все пак, има някои редки случаи когато е добре да изберете скъп кабел. От CNet ще ни обяснят в кои случаи трябва да инвестираме в скъпи кабели.

 

HDMI

Като цяло, независимо от цената си, всички HDMI кабели работят по един и същ начин. Ако изображението не трепти или няма искри, то кабела е перфектен. Ако ще излъчвате видео с 1080p резолюция (тоест от Blu-rayплейъри) или UltraHD "4K" видео се уверете, че върху HDMI кабела има надпис "High Speed". Запомнете няма такова нещо като "4K HDMI" или "HDMI 2.0" кабели. Другото нещо, което трябва да имате предвид е че скъпите High Speed ​​HDMI кабели не осигуряват по-добра резолюция, по-добър контраст, по-добър цвят или каквото и да е друго. Дори и най-евтиния ще ви свърши работа.

 

Все пак, има някои случаи, в които купуването на по-скъп кабел има смисъл. Активните кабели, като например тези, които използват Redmere технология, имат вградени чипове, които спомагат за увеличаване на сигнала.

 

USB (и Lightning)

Отново трябва да се подчертае, че когато става въпрос за трансфер на данни, всички USB кабели, независимо от цената им се представят по един и същ начин. Скъпите кабели няма да подобрят качеството на видеото или аудио. Изключение правят USB кабелите, които се използват за зареждане на устройства. Запомнете, че не всички USB кабели зареждат устройствата с еднаква скорост. По-добре направените кабели пропускат повече ампераж, отколкото лошо направените. Така че, ако искате да заредите вашите устройства бързо, не забравяйте да инвестирате в по-скъп USB кабел. С течение на времето, пропускателната мощност може да отслабне. Това например може да се случи ако огъвате вашите кабели, което може да доведе и до повреда на проводниците в кабела.

 

Аудио кабели

Както скъпите кабели за видео сигнал, първокласните аудио кабели са страст за музикалните маниаци. Трябва обаче да имате предвид, че тонколоната, приемника / усилвателя и кабела създават електрическа верига. Промяна на съпротивата и капацитета на кабела може леко да промени начина по който си взаимодействат усилвателя и говорителите и това да се отрази на качеството на звука. Означава ли това, че трябва да инвестираме в скъпи аудио кабели? Не съвсем. Не е възможно да се предскаже кои кабели предлагат "най-добрия" звук за вашата система и това няма нищо общо с цената на кабела.  

 

Важно е да запомните, че понякога може да подобрите звука с малко усилия, като например, преместването на говорителите или като използвате различни DAC или различен приемник. Понякога плътните завеси на стаята може да влияят повече на звука, отколкото кабела. 

 

Вижте как Intel иска да премахне кабелите от компютрите през 2016г.