Google Play продължава да е най-богатият онлайн магазин за мобилни приложения, който е достъпен в 190 държави по цял свят и се използва от над 1 млрд. потребители. Едно от предимствата на портала е, че компанията позволява на разработчиците бързо да качват своите заглавия в него, за разлика от по-консервативната политика на Apple по този въпрос. От своя страна това привлича по-голям интерес сред тях и е причина за големия брой приложения в Google Play, но пък и провокира наличието на повече зловреден софтуер, предаде TechCrunch.

 

Компанията, обаче постоянно работи над нови инструменти, който да ѝ позволяват да се бори успешно с този проблем. Google разкриха, че са сформирали специален екип от хора, които изпробват сами възможностите на приложенията преди те да се появят в онлайн магазина и преценяват дали те нарушават правилата на интернет гиганта. Другата промяна е свързана с новата система за рейтинг на заглавията, която обръща внимание на възрастта на потребителите, които ги използват.

 

По този начин компанията се надява да подобри значително сигурността на смартфоните и таблетите с най-популярната мобилна платформа на пазара. Още по-интересното е, че Google споделиха, че тези промени вече са факт от няколко месеца и повечето разработчици дори не са забелязали присъствието им. За нас потребителите е добре да знаем, че компанията постоянно търси ефективни начини да намали и премахне изцяло зловредния софтуер за Android.