Tъмната материя е една от най-големите мистерии, които оставя огромно количество въпроси и почти никакви отговори сред учените по цял свят. Научни специалисти от цял свят влагат много усилия, за да открият реални доказателства за нейното съществуване и влиянието ѝ за формирането на Вселената. Изследване ръководено от професор Maйкъл Рампино от New York University разкрива интересни подробности за този феномен, предаде Gizmag.

 

Според данните в него тъмната материя има ключово значение за периодичните процеси, които водят до изчезването на живите видове на Земята. Подобни събития се случват на всеки 26-30 млн. години и са свързани с навлизане на планетата ни в т.нар. „галактически диск“. От своя страна това е термин, който е свързан с мястото, където по-голяма част от масата на нашата галактика се намира и също така има частици тъмна материя.

 

Проектът на Рампино показва, че тя има ключово значение за процесите, които през историята на планетата ни са довели до изчезването на много видове. Неговото мнение е, че когато Земята влезе в допир с тъмната материя, нейните частици попадат в ядрото и атмосферата ѝ, което оказва влияние на живота на нея. Ще е интересно да проследим как ще продължи да се развива неговото изследване и дали най-накрая ще успее да докаже съществуването на този феномен.