LCD екраните са един от най-скъпите компоненти на вашия лаптоп или настолен компютър, които са много чувствителни на прах и отпечатъци от пръсти. Те се нуждаят от почистване дори когато кихнете, без да си покриете устата и носа. За разлика от стандартните CRT монитори с екрани от стъкло, които може да изчистите с парче суха кърпа, при LCD мониторите това не е препоръчително, тъй като дисплеят е чувствителен и има вероятност да се получите драскотини от частиците прах. Вижте как можете да почистите LCD монитор без да се налага да купувате скъпите почистващи артикули. Съветите са полезни, защото могат да се прилагат и при други различни хай-тек HDTV телевизори, екрани за проектори, и плазмени телевизори.

 

 

 

1. За LCD дисплея трябва да се мисли точно като за меката и нежна кожа на новородено бебе - бъдете много нежни и никога не упражнявайте дори и най-малкия натиск върху екрана на компютъра с ръка.

 

2. Намерете парче мека кърпа,  но в никакъв случай  не пробвайте с хартия, тоалетна хартия или  влажна кърпичка.

 

3. Задайте фона на монитора да е черен и скрийте всички икони и отворени прозорци. Това лесно ще ви помогне да определите къде са замърсените места на монитора.

 

4. Пригответе разтвор, с който ще почистите LCD монитора. Ще ви трябва дейонизирана или дестилирана вода и оцет - не трябва да се използва вода от чешмата или минерална вода, тъй като те може да оставят бели петна на екрана. Прави се разтвор от оцет с дестилирана вода в отношение 1:1.

 

5. С тази течност пръснете върху мека памучна кърпа. Никога не впръсквайте течност директно върху LCD екрана. Навлажнете кърпата с тази домашно приготвена течност и с леки движения само в една посока - от горе на долу, почистете екрана.

 

6. Уверете се че екранът е сух преди да го затворите. Не използвайте разтвори за почистване, които съдържат ацетон, етилов алкохол, етилова киселина, амоняк, или метилов хлорид.

 

7. Не докосвайте LCD екрана с пръсти, тъй като това може да причини изгарянето на пиксели.