Днешната дата е една от най-забавните в годишния календар, тъй като е удобна възможност да се пошегуваме оригинално с любимите си хора. Вероятно не знаете, но 1 април има дълга история и се практикува по цял свят от почти пет столетия. Предшествениците на „този празник“ са римския фестивал Hillaria, който се провежда на 25 март, а също и Medieval Feast of Fools на 28 декември сред испаноезичните страни.

 

Една от първите регистрирани шеги в историята е от 1627г., когато ирландецът Едмънд О'Нийли принуждава своя брат да се качи седлото на коня след като преди това го е откачил от каруцата. Невероятното падане, което следва първоначално предизвиква шок, но след това двамата приемат ситуацията с чувство на хумор и разказват историята на всички своя приятели. Няколко десетилетия по-късно много хора са подканени да се качат на Tower of London, за да видят как се къпят лъвовете в река Темза.

 

В началото една от най-разпространените шеги на 1 април е да се издебне някой приятел и без той да види да поставите хартиена риба на гърба му. През последните години, обаче хората проявяват все по-голяма креативност и днес възможностите да се позабавляваме с познатите са почти неограничени. В заключение ще отбележим, че в някои държави тази дата е различна, като например 1 май в Швеция и Дания.