Инженери от най-различни области дълго време гледаха на 3D принтирането като на обикновен процес на създаването на прототипи, които нямат стойност за ежедневието ни. Затова и днес, те са сред най-големите скептици що се отнася до навлизащата нова технология, при която с помощта на специални ‘принтери’, всеки може да моделира желан от него обект.

 

Почти както при стандартното индустриално производство, можете да си проектирате, и изработите онова, което на вас ви харесва, без обаче да е необходимо да се създават стотици хиляди бройки на един и същ предмет, и след това да чакате разпространението в търговската мрежа.

 

Да не говорим за това, че имате опцията да интегрирате индивидуални детайли като ваша снимка, например, и то в желано от вас количество. Какво представлява обаче самият процес? Ето някои интересни данни, събрани от Tech Radar, които ни разкриват ‘тайните’ на 3D печата чрез приложението за 3D принтирасне на Sculpteo.

 

1. За начало се нуждаете от приложение, с което да направите дизайна. Освен моделиращия софтуер на Sculpteo, можете да използвате Google Sketchup, Blender, или Wings 3D, които работят по идентичен начин.

 

2. След това, кликнете върху бутона 'See the price'. Приложението ще ви подкани да въведете желаните настройки за дизайн. Изберете размер на ‘печата’ посредством слайдера, или ги въведете ръчно.

 

3. Изберете материала, от който искате да бъде изработено изделието – бяла, черна, или цветна пластмаса.

 

4. На базата на избраните от вас детайли, приложението изчислява автоматично цената, така че не се налага да чакате за оферта.

 

5. След като приключите със всичко, приложението ще отвори страницата за плащане, и след като въведете необходимите данни, дизайнът се изпраща в някой от офисите на Sculpteo за ‘отпечатване’.

 

6. За самия процес, принтерите използват техниката наречена ‘лазерно изпичане’ (laser sintering), при която предметите се формират пласт по пласт според използвания материал.

 

7. В края на целия процес, разполагате с цял поднос пълен с прах, сред който се намира и желания от вас 3D обект.

 

8. Sculpteo предлагат доставка от 24 до 72 часа след като направите заявката. Ако искате да видите как изглеждат 3D принтерите, и начина по който протича самият процес нагледно, разгледайте снимките по-долу: