Съвременните смартфони са привлекателни не само с изящния си външен вид и множеството полезни функции, но най-вече с уникалните функции за защита. Малцина се замислят за тях, но в повечето случаи всички са доволни от „спиращите дъха“ опции.

 

В крайна сметка, потребителите носят своя смартфон навсякъде със себе си и всеки иска да знае, че опазването на информацията в него е гарантирано. Имейл, снимки, съобщения и коментари във социалните мрежи – всички видове лични данни и информация свързана с работата могат да бъдат намерени веднага след като включите вашия смартфон.

 

Така че поне сега след като знаете това би трябвало да искате да защитите себе си и своите данни. Това обаче започва с разбирането как тези функции работят и осигуряват сигурността ви.

 

От Wireless Security ни предлагат информация за това как работят различните системи за сигурност при смартфоните.

 

1. Основни функции за сигурност

Повечето от днешните смартфони предлагат голямо разнообразие от вградени функции за сигурност. Един от най-сполучливите начини за поддържане на вашия смартфон защитен е всъщност един от най-старите и най-често срещани – паролата. Днес има една вездесъща функционалност наречена Pattern Unlock, с която можете да създадете много добра парола.

 

Друг много мощен вариант за защита е Device Manager на Android. С лесна настройка ще можете да заключите смартфона си и да изтриете съдържанието му от разстояние от домашния си компютър. Това е чудесно средство за крайни случаи, които всеки би искал да има на свое разположение.

 

2. Отключване след сканиране на пръстов отпечатък

Въпреки че биометричната технология не е нещо ново, използването й за отключване на смартфона със сигурност е. Как работи тази сигурност при смартфоните? Първо, скенер за пръстови отпечатъци улавя образа на върха на пръста ви и записва уникалните му характеристика като криптиран биометричен ключ или математически двоичен код.

 

След това този код се запазва и се използва за бъдещи сравнения всеки път, когато отключвате телефона си. Когато плъзнете пръста си, скенерът трябва да сравни извивките на незабележимите нарези по пръстта ви, да създаде двоичен код и след това да го сравни със записа.

 

А има и телефони като HTC One (M8) например, които предлагат разпознаване на до три различни пръстови отпечатъци, като за всеки от тях трябва да се зададе определена конкретна функция, като стартиране на камерата или достъп до приложения, които използвате повече от други.

 

3. Разпознаване на лицето

Друга високотехнологична опция за сигурност при смартфони е разпознаването на лица. Един пример на такава технология има в Samsung Galaxy S4, която използва 2D технология за разпознаване на лица. По същество, тези устройства могат да бъдат „обучени“ да разпознават лицето ви и да се отключват всеки път, когато го „видят“.

 

Софтуерът за разпознаване на лицето „вижда“ лицето като карта. Той отбелязва конкретни „забележителности“ на лицевата страна, като разстоянието между очите, широчината на носа, дълбочината на гнездото на окото, формата на скулата и дължината на челюстта. Galaxy S4 конвертира тези измервания в цифров код по начин, който е много подобен на начина, по който работят скенерите за пръстови отпечатъци. Този цифров код, след това представя записа на „картата“ на лицето ви, която телефонът използва за сравнение когато се опитате да го отключите.

 

За да настроите функцията „Face Unlock“ на вашия Galaxy S4, отидете на Settings > My device > Lock screen > Screen lock >Face unlock > Set it up и следвайте инструкциите.