Тази статия ще започнем с една мъдра мисъл - Ако искаш да узнаеш бъдещето…опознай миналото! Днес ще ви запознаем с една интересна история.

 

Това на екрана до мен е 8-ядрен смартфон, един джобен компютър с който можем да вършим всичко – да снимаме в супер качество, да сърфираме в интернет, да играем игри и какво ли още не.

 

Погледнете надолу и ще видите телефон от края на миналия век. Всичко обаче тръгва още по-назад в миналото, кога?

 

Как от телеграф стигнахме до смартфон, прочетете и ще научите.


Морзов Телеграф

Прадядото на вашият смартфон е така нареченият иглен телеграф, патентован от Чарлс Уийтстоун и Уилям Куук през далечната 1837г. в Англия. Същият се използва и в България на бойното поле при обсадата на Плевен през 1877г. Това е автентичен Морзов телеграф Сименс Халске от 30-те години на ХХ-ти век. Този модел е сред първите изобретения на Вернер фон Сименс и също е използван от Българската армия и пощи.

 

phone_history.still004_400

 

Първият Телефон

Рождената дата на телефона е 26 Октомври 1861г., но първият разговор бил проведен 15 години по-късно от Александър Бел, създател на телефона обаче е Филип Райс. През 1884г. в София е инсталиран първият 5-линеен телефонен номер от системата „Местна Батерия”.

 

phone_history.still002_400

 

Той обаче е само локален за София. 6 години по-късно вече има линия София – Пловдив. В началото на XIXв вече налице бил и първият роден телефонен указател. Най-голямо развитие телефоните в България получават през 1924г. когато в София врати отваря „Телефонна и Телеграфна Фабрика”   

 

phone_history.still008_400

 

phone_history.still001_400

 

 

Любопитен Факт

Знаете ли, защо в целият вят хората казват „Ало!” когато вдигат телефонната слушалка?  Ало било името на първата телефонистка, която свързвала първата телефонна централа във Франция. Разговора винаги започвал с „Ало, бихте ли ме свързала със.”

 

phone_history.still005_400

 

 

Пейджър - Мобифон - GSM

А сега нека надникнем в малко по-близкото минало, годината е 1991, а пред нас е пейджъра Motorola Advisor. Магическа кутийка върху дисплея на която единствено можехме да получаваме съобщения, предварително зададени на оператор. После се появиха мобифоните. Това е най-масовият в България модел, премиерен по време на световното по футбол 1994г. – Benefon Sigma Gold.

 

phone_history.still007_400

 

Следващият локален бестеселър на вече несъществуващият Мобиком беше Benefon Dragon, като любопитен факт е, че мобифоните не бяха на база сегашните GSM мобилни телефони, а нямаха SIM карти и използваха принципа на радиостанциите. Това им даваше едно голямо преимущество пред GSM-те които в този момент имаха проблем с покритието дори в големи градове като София.

 

phone_history.still006_400

 

Друг вид мобилни устройства бяха така наречените сателитни телефони. Ericsson R290 е именно един от тях, реликва която може да се срещне наистина рядкото. Сами можете да се убедите в последните 20 години еволюцията при мобилните комуникации как успя да достигне невиждан напредък.