Нарът е вкусен екзотичен плод, който сега вдъхнови учени от Stanford University да създадат уникална батерия от ново поколение. Изследователите планират да използват уникалния дизайн на семената, за да разработят модел, който може да съхранява много повече енергия. Според официалните им данни въпросната батерия ще предложи десет пъти по-голям капацитет от стандартните литиево-йонни батерии, които използваме масово днес, съобщава Inhabitat.

 

Учените се надяват интересния им проект да доведе до създаването на по-малки, леки и ефективни силиконови аноди. Ако технологията им се окаже достатъчно ефективна те ще използват тези уникални батерии в бъдещото поколение смартфони, таблети и други мобилни устройства. Другото предимство освен възможността да се съхранява до 10 пъти повече енергия е, че те могат да оперират на 97% от капацитета си дори и след 1000 цикъла на зареждане.

 

Силиконовите аноди са подредени по идентичен начин със семената на наровете и са покрити с тънка въглеродна обвивка. Новите батерии, които ги използват също така ще са по-защитени срещу запалване в сравнение със стандартните модели в джаджите ни днес.

 

Изследоватлелите все още трябва да се справят с доста препятствия, за да усъвършенстват подобни методи достатъчно, за да намерят мястото си на пазара. Все пак досегашните лабораторни тестове показват, че идеята за семената от нар има своите предимства и тя тепърва ще е обект на по-детайлни изследвания.