Най-често срещаните проблеми с възстановяването на файлове са случаите в които файла по една или друга причина не е бил записан, а само отворен и в него е било добавено съдържание. Може да ви се наложи и да възстановявате предишни версии на файл, който е бил презаписан.

 

Всъщност, програмите за възстановяване на файлове – както безплатните, така и платените –работят по начин, който след това възпрепятства възможността за по-нататъшно възстановяване на файловете, от които искате да извлечете изгубени данни.

 

Затова и от Digital Trends ни предлагат няколко ценни съвета за възстановяване на файлове, които могат да ви помогнат да не правите фатални грешки.

 

Ако сте затворили някой документ, преди да сте го запазили на компютъра си, няма как да го възстановите от Recycle Bin. Единственият начин, по който може да се възстановят такива документи е ако има временен файл, създаден докато сте работили върху файла и ако този временен файл е все още на разположение. Ако изпаднете в такава ситуация запомнете, че не трябва да рестартирате компютъра си защото при рестартиране на системата, временните файлове могат да изчезнат и тогава няма да успеете никога да възстановите вашия незаписан документ.

 

Освен това запомнете, че не трябва да записвате допълнителни данни на диска. Например, ако инсталирате някоя програма преди да възстановите загубените си файлове, програмата може да запише свои инсталационни данни върху данните, които се опитвате да възстановите. А това може да се случи, независимо дали се опитвате да възстановите записани или незаписани файлове.

 

Това, което може да направите е да използвате PerfectFileRecovery (без инсталиране) и да потърсите липсващите файлове веднага щом установите загубата им. Колкото по-бързо сканирате вашия диск за липсващи незаписани файлове, толкова по-вероятно е да ги намерите.

 

Същата програма може да ви е полезна и в случаите когато правите текущи промени докато работи върху съществуващ документ, след което да поиска да запази новите промени във файл с ново име, но случайно натиска „Save“ („Запиши“) вместо „Save As“ („Запиши с ново име“). И като резултат по-старата версия на файла се загубва. Има начин да възстановите по-ранна версия на записан документ, но ще трябва да действате бързо, за по-добри резултати. За целта използвайте функцията File DiscoveryTM на PerfectFileRecovery.