Технологиите са проникнали навсякъде, в това число и в света на модата. В дигиталната ера купувачите могат да следят новите тенденции ежедневно и да правят покупки всеки ден, като добавят към своя гардероб най-новата прищявка или тенденция без ограничения за избор на различни цветове и материи, или размери.

 

Ако все още мислите, че технологиите са запазена зона само за хора, които обичат да програмират или да разучават нова потребителска електроника, то е време да промените мисленето си.

 

Технологиите направиха голям напредък в различни области на живота и промениха почти всичко. Така че е крайно време да спрем да мислим, че технологиите са запазена мрака само за определени индустрии.

 

В крайна сметка, всеки знае, че в своя професионален и личен живот е постоянно заобиколен от технологични иновации. Такова е положението и в модната инфустрия. Когато става дума за света на модата, мнозина може би си мислят, че джаджите за носене са единствената технология, която е белязала индустрията.

 

Това обаче не е пълната истина, защото има толкова много други възможности за проучване и осъществяване на технологичен напредък. И от Mashable ще ни покажат как технологиите са проникнали в света на модата.

 

1. 3D печат

3D печатът е на път да направи сензация в света на модата след като през 2013 година холандската дизайнерка Айрис Ван Херпен се ‘осмели’да представи колекция от облекла отпечатани на 3D принтер по време на ревю в Париж. Когато масовият потребител започне да използва ежедневно 3D печатът, софтуерът за дизайн на модни дрехи може да направи революция в начина, по който си поръчваме модни дрехи, тъй като всеки ще може да си избира дрехи според личните си предпочитания, стил, и размери.

 

2. Смарт обувки

Всеки, който обича да следва модните тенденции ще ви каже, че е трудно да се поддържа голям арсенал от обувки. Няма ли да е страхотно тогава ако любимият ви чифт обувки може да бъде персонализиран, за да променяте цвета му например? Оказва се, че това е възможно със смарт обувките Volvoril Timeless на стартиращата компания iShuu Tech.   

 

3. Интелигентна жилетка

Около 36 милиона хора по света страдат от старческо слабоумие. За всички тях, както и за целите на различни изслевания и проучвания е тази жилетка Vigour, която разполага с iPad приложение, което събира данни за терапевти и лекари.

 

4. Приложения

Днес вече и децата знаят, че има приложение за почти всичко, което ви се налага да правите. И както можете да си представите, има безброй приложения за модната индустрия. Например, приложението Style Book разполага с над 90 функции, с които можете да създавате нови комбинации облекла от дрехите, с които разполагате в гардероба си. Трябва само да качите снимки на дрехите, които имате. А Like to Know It работи съвместно с Instagram. Ако сте перфекционисти може да разгледате и приложения като Stylect, PS Dept, Mallzee, Spring, The Hunt, Keep Shopping, Polyvore, или Pose. А ако искате да четете и разбирате модните новини, използвайте FAD- The Ultimate Fashion Dictionary. Приложението разполага с над 1 300 термина.

 

5. Джаджи за носене

Въпреки че това са най-обсъжданите теми днес заради Apple Watch или Disney Magic Band, има и много повече от това когато става въпрос за модни тенденции. Например, Misfit тракерът за следене на активността ви задвижван от слънчеви батерии и украсен с кристали Сваровски – има ли нещо по-удобно и по-красиво за носене когато искате да покажете елегантност в ежедневието?