Apple и Google се различават сериозно по отношение на начина, по който одобряват качването на мобилни приложения в техните онлайн магазини. Аndroid разполага с най-богатата колекция от заглавия, което се дължи на отворения характер на най-популярната мобилна платформа. Сега изследователи от Eurecom направиха интересен експеримент, с който намират решение на един от най-големите ѝ проблеми, предаде TechnologyReview.

 

Проектът им се състои в разработването на алгоритъм, който да ни информира за уеб сайтовете, които следят активността ни в интернет, което често се случва без нашето знание. От своя страна това може да се използва не само за рекламни цели, но и за инсталирането на зловреден софтуер сред милионите смартфони и таблети с Android. Eкспертите забелязват, че много от приложенията, които не искат достъп до интернет, за да функционират въпреки това се опитват да свързват джаджите ни с определени страници.

 

Данните им показват че около 10% от 2000 приложения, които тестват зареждат без знанието ни около 500 различни URL адреса. Според тях 9 от 10 заглавия в Google Play се опитват да ни пренасочват към домейни, които се използват от компанията за рекламни цели. В момента те разработват приложение с името NoSuchApp или NSA, което скоро ще е достъпно за потребителите и ще ни позволи да се справим с този неприятен проблем.