Възможността Луната да отговори на енергийните нужди на цялото човечество звучи като сценарий на научно-фантастичен филм. Именно това, обаче е съвсем реалната идея, която екип от китайски учени искат да превърнат в реалност с новия си иновативен проект. Helium 3 е името на изключително ценен изотоп, който на Земята се използва в термоядрените централи за производство на енергия, предаде Inhabitat.

 

Данните им показват, че количеството му на Луната е огромно и може да реши енергийните нужди на планетата ни за цели 10 хил. години. Helium 3 се състои от два протона и един неутрон и се е появил на повърхността благодарение на слънчевите ветрове. Учените смятат, че една космическа совалка с капацитет от приблизително 40 тона ще е достатъчна да се захрани целия ЕС за повече от една година при сегашните темпове на потребление.

 

Споре тях Helium 3 може да бъде извлечен, чрез нагряване на лунен прах до температура от 600 градуса по Целзий преди да бъде върнат обратно на Земята. Икономическата стойност на един тон от този изотоп е приблизително $3 млрд. по изчисления на експерти. За изпълнението на тази мисия ще са необходими инвестиции от порядъка на $20 млрд., а превръщането ѝ в реалност ще отнеме вероятно две десетилетия.