Разкодирането на едно Android OS устройство (т.нар. процес „rooting“) е начин за отключване на операционната система, така че да можете да инсталирате неодобрени от Google приложения, да актуализирате операционната система, да замените фърмуера, да овърклокнете процесора и на практика да персонализирате почти всичко така както на вас ви харесва.

 

За обикновения потребител обаче, думата „рутване“ звучи доста страшно и като рецепта за създаване на бедствие. Има основания за тези страхове, защото само една грешна стъпка и може да повредите безвъзвратно устройството си.

 

За щастие, има нова Windows програма, която прави рутването доста лесен процес и това е Kingo Android Root. Приложението е безплатно и с него се работи изключително лесно. Благодарение на CNet можем да проследим стъпките при работа с програмата. Преди да започнете обаче погледнете списъка с поддържаните устройства. 

 

Стъпка 1.

Изтеглете и инсталирайте Kingo Android Root.

 

Стъпка 2.

Разрешете  USB debugging режима на вашия телефон. Ако устройството ви работи с Android 4.0 или 4.1, натиснете „Settings, Developer Options“ и след това сложете отметка до „USB debugging“. Може да се наложи да включите „Developer options“ преди да направите това. За Android 4.2, натиснете „Settings, About Phone, Developer Options“ и след това сложете отметка на „USB debugging“. След това натиснете „OK“, за да одобрите промяната на настройката. На Android 4.3 и по-късни версии натиснете „Settings, About Phone“, а след това превъртете надолу до „Build Number“. Докоснете опцията седем пъти, докато не видите съобщението „You are now a developer!“

 

Стъпка 3.

Пуснете Kingo Android Root на вашия компютър, а след това свържете телефона си чрез USB кабела за синхронизация.  

 

Стъпка 4.

Кликнете върху бутона Root и изчакайте. Tова е всичко. Ако по-късно по някаква причина решите, че искате да върнете всичко по старому, просто стартирайте Android Root отново, свържете вашия телефон, а след това кликнете върху опцията „Remove Root“.