В наши дни заразяването на компютрите ни с вируси е понякога нещо почти неизбежно. Много по-трудно обаче е откриването и премахването им. Затова и много специалисти съветват потребителите да придобият полезни навици за компютърна сигурност.

 

И както сигурно се досещате, мнозина смятат това за мисия невъзможна, което в никакъв случай не е така. Намирането и отстраняването на зловреден софтуер е постижимо начинание ако имате търпение и познания как да го направите.

 

Ако обаче се чувствате несигурни и имате нужда от съвет, то не спирайте да четете. Преди да придобиете нужните умения ще трябва да се потрудите и да се научите как се правят тези неща. А от PC World ни разкриват тайната за това как лесно да откриваме и премахваме вируси от компютъра.

 

Откриване на вируса

Ако имате инсталирана антивирусна програма на компютъра си, то тя автоматично ще улови всеки вирус, който се опитва да се промъкне в системата ви. Въпреки това, ако сте били подмамени да инсталирате вирус или вирусът се промъква през дупка в сигурността, вашият софтуер за сигурност може да го пропусне. Ето защо опитайте самостоятелна сканираща програма за вируси като Malwarebytes. Безплатната версия не се намесва в работата на съществуващия вече софтуер за сигурност на компютъра ви, но ще хване почти всеки вирус. Разбира се, има вируси, които може да пропусне и това са руткитовете. За да ги откриете ще имате нужда от специална програма като например Sophos Virus Removal Tool или Malwarebytes Anti-Rootkit. Някои вируси обаче са достатъчно умни, за да попречат на софтуера за сигурност да ги открие. Освен това много често вирусът може да повреди системата преди да стартирате сканирането със софтуер за сигурност. Затова може да имате нужда от програма като AVG Rescue CD. Последствията от компютърни сривове или вирусни инфекции, както и след това опитите да възстановите загубени файлове или да възстановите съдържанието на повредени документи, може да бъде предотвратено с тази програма.

 

Премахване на вируса

След като вашият софтуер за сигурност открие вирус, той трябва да бъде в състояние да го премахне. За съжаление обаче, както вече споменахме, някои вируси имат защита срещу софтуера за сигурност. По тази причина ще имате нужда от допълнителен софтуер, за да го премахнете. Malwarebytes или AVG Rescue CD ще са ви от полза.

 

Когато всичко друго се провали

Ако вирусът просто не може да бъде премахнат с никоя програма, на вас ви остава само едно решение – да почистите хард диска и да преинсталирате вашата операционна система. В такива моменти е добре ако сте архивирали файловете си.

 

Помислете за последствията

Въпреки че вече сте почистили системата си, ефектите на някои вируси може да продължат дълго, след като сте ги премахнали. Например, един вирус може да открадне паролите ви и в резултат на това хакерите лесно да проникнат в профилите ви. Ето защо сменете паролите на всичките си онлайн профили веднага.