Meждународен екип от астрономи направиха интересно изследване с космическия телескоп Хъбъл от Keck обсерваторията разположена в Хавай. Най-интересният резултат от него е, че те откриват най-далечната галактика досега, която кръщават със странното име „z8_GND_5926”. След това те успяват да изчислят, че тя се намира на разстояние от 30 млрд. светлинни години от Млечния път, съобщава gizmodo.

 

Новооткритата галактика също така е в състояние да превръща газовите и праховите частици в нови звезди със скорост, която е стотици пъти по-висока от тази на нашата. Изследователите споделиха, че нейната маса е доста по-малка от Млечния път и представлява еквивалента на едва 1-2% от нея. Любопитното е, че за да изчислят колко далече се намира тя те анализират нейния цвят, тъй като при разширяването на Вселената всеки обект, който се отдалечава и изглежда по-червеникав, отколкото всъщност е.

 

Въпросното измерване се нарича „Redshift”, a самата галактика според учените се е формирала преди 13,1 млрд. години. В следващите години астрономите се надяват да открият дори още по-далечно разположени космически обекти, когато влезе в употреба новия James Webb Space Telescope (JWST) на NASА. Предстои да видим колко време „z8_GND_5926” ще продължи да бъде най-далечната галактика, която сме откривали досега.