Няма как да ви е подминала тъжната новина за смърта на съоснователя и главния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс. Джобс бе истински лидер, и за никой не е тайна, че той постигна своите успехи благодарение на качествата си и упоритостта си.

 

За да почетат паметта на тази велика личност, от Business Insider решиха да представят неговата автобиография в снимки.

 

 

 

 

 

 

1. Къщата, в която е отраснал Джобс

Стийв е роден през 1955 година. В неговата официална биография пише следното: „Той израсна сред кайсиевите овощни градини, които по-късно се превърнаха с известната на всички Силиконова долина.” Това е и къщата, в която се ‘ражда’ Apple.

 

_____-1_400

 

2. Стийв среща Стийв

Джобс среща Возняк в Homestead High през 1970 година по време на лятна командировка. Тогава Возняк работи върху свой компютър.  Джобс толкова харесал машината, че веднага предложил да продават такива компютри. Първите прототипи били асемблирани в спалнята на Джобс, а впоследствие, дейността им продължила в неговия гараж.

 

_____-2_400_01

 

3. Портрет на младия Джобс

Ето така изглежда Джобс в младежките си години. А тази набола брада се превръща в негова запазена марка.

 

_____-3_400

 

4. Джобс и Возняк през 1975 година

След училище Джобс е ходил при Возняк, който по това време е работил в Hewlett-Packard, и успял да си намери работа в компанията за през лятото.

 

_____-4_400

 

5. Ранните дни на Apple

За да съберат средства за стартирането на Apple, Джобс и Возняк се разделят с най-ценните си вещи. Джобс продава своя микробус Volkswagen, а Возняк Hewlett-Packard калкулатора си. Така с общи усилия успяват да съберат $1300.

 

_____-5

 

6. Появата на Mac

През 1984 година Стийв рекламира Mac. Това беше първият персонален компютър, управляван от графичен потребителски интерфейс.

 

_____-6_400

 

7. NeXT

Джобс е уволнен от Apple. Така той стартира нова компания – NeXT. Хардуерът не е бил добър, но софтуерът се превръща по-късно в основата за Apple OS X, която е платформата днес за Mac, iPhone, и iPod. Apple купуват NeXT през 1997 година, и Джобс се ‘завръща у дома’.

 

_____-7_400

 

8. Стийв и Лорийн
През 1991 година, Джобс се жени за Лорийн. Двамата имат 3 деца.

 

_____-8_400

 

9. Toy Story на Pixar

Най-големият хит на Джобс през 90-те години на миналия век не е компютърът, а един филм. Той купува филмовото студио за анимация Pixar от Джордж Лукас през 1986 година, а през 1995 година, Toy Story поставя началото на хитовете на Pixar, като събира над $191 милиона в САЩ и Канада още през първия уикенд.

 

_____-9_400

 

10. iMac

През 1998 година, Джобс представя iMac, първият Apple компютър за сърфиране в интернет, който остава известен с това, че няма флопи устройство за дискети. iMac е и първият компютър на Apple който използва USB.

 

_____-10_400

 

11. iPod

С iPod, Джобс напълно променя правилата на играта. Това устройство се превърна не само в доминанта в индустрията на преносимите музикални плейъри, но и напълно разклати музикалния бизнес.

 

_____-11_400

 

12. Стийв и Боно

Джобс и Боно са не само приятели, но и партньори в бизнеса. Освен това, Джобс продава именно на Боно апартамента си в Manhattan Upper West Side.

 

_____-12_400

 

13. Речта на Джобс пред абсолвентите от Станфорд

Може би най-известната реч на Джобс е пред абсолвентите от Станфорд през 2005 година. Той говори за раждането, смъртта, и за всичко между тях. И завършва с един цитат от последното издание на The Whole Earth Catalog: „Stay Hungry. Stay Foolish. (от англ., ‘Ако искаш да си гладен, значи си глупав’).

 

_____-13_400

 

14. iPhone

Стив хвърли прах в очите на всичките си конкуренти, когато през 2007 година  представи iPhone. Всички ние оценяваме тази иновативна идея.

 

_____-14

 

15. През 2009 година Джобс напуска поради влошено здравословно състояние

Според информацията, по това време той се нуждаел от спешна трансплантация на черен дроб. В тази връзка, през миналата година, той се изказа в полза на законопроект, който може да засили донорството на органи в родния му щат Калифорния.

 

_____-15_400

 

16. iPad

През януари, 2010 година, Джобс представи на света още едно невероятно иновативно устройство – iPad. Продадените 15 милиона устройства само за една година сами по себе си за успеха на тази джаджа.

 

_____-16_400_01

 

17. На вечеря с президента на САЩ

Миналата седмица, Джобс и главния изпълнителен директор на Facebook Марк Цукерберг седнаха до президента на САЩ Обама, по време на вечеря в Силиконовата долина.

 

_____-17_400

 

18. Грандиозен проект на бъдещата офис сграда на Apple

Една от последните мечти на Джобс беше да създаде офис сграда на Apple, за която да се говори дълго време. Въпреки че нма как да продължи този проект, той представи няколко грандиозни проекта, така че имаме право да вярваме, че и тази мечта на Джобс ще се реализира. 

 

_____-18_400