Командата „control + alt + delete” (ctrl+alt+del) или Command + Option + The Media Eject Key за Mac изпълняват една и съща функция- рестартират операционната система, когато се появи грешка и компютърът престане да извършва желаните от вас операции. Вероятно смятате че създателят на полезния пряк път към командата за рестартиране е добре забравен от днешното поколение, но всъщност това е Дейвид Брадли, един от създателите на оригиналния персонален компютър на IBM.

 

Брадли е измислил комбинацията на клавишите, след като се опитал да въведе пряк път за рестартиране на системата, без да се премахват кабелите на захранването, да се изключва устройството от главния бутон, но все пак софтуера да преминава през POST стадия (Power-On-Self Test), който се явява всеки  път щом включите компютъра си, предаде Geek.com.

 

Всъщност в началото комбинацията не е била точно такава, каквато я познаваме днес. Първоначалната идея на Брадли е била да програмира Ctrl + Alt + Esc, но близкото разположение на клавишите може да доведе до неочаквани рестартирания на системата и потребителят да загуби всичките си работни данни. Затова инженерът е въвел бутонът Deletе в другия край на клавиатурата, което изисква употребата и на двете ви ръце за да се изпълни командата.