Ако разполагате с модерен смартфон, който работи под управлението на Android OS вероятно сте забелязали, че батерията е един от най-големите недостатъци на вашето устройство. В голяма степен това се дължи на множество функции, които не сте и предполагали, че могат да оказват негативно влияние върху смартфона ви.

 

За да подобрите представянето на вашето устройство е необходимо да извършите редица корекции в настройките и основните функции, за да осигурите по-дълъг живот на батерията, информира lifehacker. Ако искате да добиете детайлна представа за функциите, които имат отношение към батерията на вашия смартфон можете да го направите от менюто „Settings”, откъдето да изберете последователно „About Phone” и „Battery”.

 

По този начин в раздела „Battery Use” ще получите достъп до настройките, които в най-голяма степен влияят отрицателно върху батерията на смартфона ви. За да ви улесним сме подготвили списък с основните функции, които пречат на батерията на вашето устройство, както и как да ги изключите, за да подобрите работата му.

 

Дисплей

Несъмнено дисплеят на вашия смартфон в най-голяма степен редуцира живота на батерията, което важи в особена степен за Super AMOLED и Super LCD технологиите. Като в този случай една от най-добрите възможности е да намалите яркостта на смартфона си. По подразбиране устройството ви автоматично определя тези настройки и по този начин в много случаи не предлага най-оптималното решение, от което имате нужда.

 

За да деактивирате автоматичното регулиране на яркостта е необходимо да го направите от менюто „Settings”, откъдето да изберете „Display” и „”Brightness”. Можете да регулирате яркостта до 10%. Друг полезен вариант е да активирате функцията за контролиране на мощността, което можете да направите от менюто „Widgets”, откъдето да изберете опцията „Power Control”. По този начин от началния ви екран ще разполагате с възможността да превключвате между режими с ниска и висока консумация на енергия, както и да коригирате редица настройки, имащи пряко отношение към живота на батерията ви.

 

Moбилни данни

Несъмнено един от най-големите „убийци” на вашата батерия е трафика на мобилни данни, както и клетъчната връзка, която ви осигурява мобилния ви оператор. В случай, че разполагате с 4G или 3G смартфон, имайте предвид, че мобилната връзка ще влияе негативно на батерията, дори и ако не използвате активно вашето устройство. В менюто „Quick Settings” можете да изключите или включите мобилния пренос на данни, когато желаете.

 

В случай, че планирате просто да говорите или изпращате кратки текстови съобщения „EDGE” или „1X” е напълно достатъчна опция. Когато ви се налага да сърфирате в интернет и се нуждаете от допълнителна скорост можете да деактивирате тази функция. За съжаление тази възможност е достъпна единствено за GSM устройства, но не и за CDMA смартфони.


Wi-Fi

В случай, че в периметъра ви са налични Wi-Fi мрежи най-добре ги използвайте, тъй като те автоматично изключват мобилния пренос на данни от клетъчната мрежа и използват Wi-Fi връзката. Което е много по-добре за вашата батерия, но в случай, че наоколо не разполагате с Wi-Fi мрежа самото търсене на такава значително ще редуцира живота на батерията ви. В такъв случай най-добре е да използвате горепосочената „Power Control” опция, за да си осигурите по-дълъг живот на батерията.

 

Bluetooth

По подобие на Wi-Fi мрежите, свързването чрез Bluetooth също влияе негативно на вашия смартфон. В този случай е необходимо да изключите напълно Bluetooth функцията, когато не се нуждаете от нея. Power Control ще ви позволи лесно да включвате и изключвате тази опция, докато се свързвате с компютъра си или трансферирате файлове, което значително  ще подобри живота на батерията ви.

 

GPS

Широко разпространено е мнението, че GPS е най-негативно влияещата функция на батерията на вашия смартфон. В действителност не е точно така, поради факта, че едва ли го използвате твърде често. Тъй като единствено, когато реално активирате тази функция тя може да влияе негативно на живота на батерията ви. Въпреки това, ако използвате услуги за намиране на други локации, чрез Twitter, Facebook или други социални приложения е твърде вероятно GPS да се активира много по-често, отколкото си представяте.