Има програми, които се нуждаят от повече време за изпълнение на задачите си, но блокират много ресурси през това време. Как можем да се справим с този проблем? Можем да използваме вградената функционалност на Task Manager вWindows, за да управлявате ресурсите на компютъра. Това е особено полезно в случаите, когато чакаме някоя програма да завърши операциите си, но компютърът е толкова натоварен през това време, че не можем да правим нищо друго – като да сърфираме в интернет например.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето какво може да се направи в такива случаи. Най-бързият начин да управлявате времетраенето на една задача в Windows, е да се намали приоритетът на процеса, за да може да се освободи ресурс за нещо друго. За пример ще използваме случая, когато чакате редакторът си за снимки да конвертира поредната партида. Нека това да бъде IrfanView.

 

След като започне преобразуването, натиснете с десния бутон върху лентата на задачите и направете следното:

 

1. Изберете Task Manager (диспечера на задачите)

2. Отидете на Processes и открийте i_view32.exe

3. Щракнете с десния бутон и изберете Set Priority от падащото меню

4. След това изберете Normal или Below Normal

5. В новия прозорец кликнете върху Change Priority и сте готови.

 

След като изпълните тази операция, IrfanView ще се ползва с по-малко „внимание” от системата и така няма да заделя много ресурси за тази програма. По този начин вие ще можете да вършите други задачи, докато чакате. Не се заблуждавайте, че по този начин ще забавите действието на програмата. Дори и да има някакво забавяне, то ще е незначително и няма да бъде усетено. Операцията по слагане на по-нисък приоритет просто дава възможност на други програми да застанат „в центъра на вниманието”, без InfraView (или програмата, която вие сте избрали) да се опитва да привлича всички ресурси върху себе си.

 

Философията на приоритетите на задачите лежи на поговорката за тенджера, която не загаря, когато ври на бавен огън. По този начин, една програма с нисък приоритет ще си свърши работата отлично, а в някои случаи и по-бързо.