Ако някога сте били жертва на кражба с взлом, навярно вече сте станали много по-отговорни и сте взели редица предпазни мерки. Един отворен прозорец, незаключена врата или скъпа стока оставена примамливо са най-често срещаните причини за кражбите.

 

Макар че никога не може да бъдем 100% сигурни, че сме направили всичко, за да предотвратим евентуален грабеж, има някои основни предпазни мерки, които могат значително да намалят риска от кражба.

 

Същите принципи се прилагат и за сигурността на домашната мрежа. За съжаление, потребителите рядко осъзнават, че имат нужда да тестват сигурността на браузъра си и да вземат мерки за безопасност на домашната си мрежа.

 

Съществуват някои много добри безплатни инструменти, благодарение на които можете бързо и лесно да определите кои са слабите места в мрежата ви и да реагирате своевременно. От PC World ще ни покажат 4 начина да тествате сигурността на домашната си мрежа.

 

1. Nmap

Nmap, съкръщение от Network Mapper, е безплатен инструмент с отворен код, който работи на Linux, Windows и Mac OS X. След като сканирането приключи, инструментът ще ви предложим ‘карта’ на вашата мрежа. Nmap често се използва за одит на сигурността, по-специално за откриване на отворени портове и на слабите места, но много системни администратори го използват за следене на това, което се случва в тяхната мрежа. Nmap използва IP пакети в „суров“ вид, за да определи кои хостове от мрежата са достъпни, какви услуги (име на приложението и версия) те предлагат, на какви операционни системи работят, какъв тип филтър за пакети/firewall използват и много други.

 

2. Nessus

Nessus може да работи на Windows, Mac OS X и Linux, и може да работи на домашен компютър, в облака или в хибридна среда. Nessus е най-популярния скенер за уязвимости в света и се използва от повече от 75 000 предприятия по целия свят. Инструментът сканира за уязвимости, които биха позволили на хакерите да контролират отдалечено или да получат достъп до компютъра ви.

 

3. Cain and Abel

Cain and Abel е безплатна програма, която ще ви помогне да възстановите забравена парола. Програмата представлява снифер, който дава възможност за разбиване на криптирани пароли, например тези за регистрация в операционната система, парола на скрийнсейвър, dial-up и така нататък. Cain and Abel съдържа също анализатор на мрежовите протоколи, като ви помага да   проверите сигурността на собствените си пароли.

 

4. Ettercap

Ettercap работи във всички основни операционни системи и е цялостен пакет за LAN защита. Инструментът поддържа активна и пасивна дисекция на много протоколи и включва много функции за мрежови анализ.