Благодарение на безжичната технология, батерии които издържат цял ден и множеството полезни приложения, таблетите ни дават възможността да бъдем онлайн и да останем продуктивни независимо къде сме.

 

Това удобство обаче има един проблем – опазването на нашата сигурност. Колкото и да не искаме да признаем, интернет свързаността крие доста рискове, а най-деликатна е ситуацията с мобилните устройства.

 

Откакто обаче отминаха годините на вирусите, които блокираха работата на компютрите и навлязохме в ерата на „троянските коне“ и хакерските атаки за кражба на лични данни, вирусите станаха като че ли по-малко „натрапчиви“ и „по-незабележими“ за масовия потребител.

 

Затова и е необходимо да следвате сигурни и надеждни практики, за да сърфирате безопасно с таблета си. Ето кои са те според анализаторите на PC World.

 

1. Използвайте публичните Wi-Fi мрежи интелигентно

Всички Intel-захранвани таблети разполагат с Wi-Fi свързаност и с всички тези милиони обществени Wi-Fi горещи точки разположени по целия свят е по-лесно от всякога да сте постоянно свързани към интернет. Но когато не използвате Wi-Fi, вземете мерки, за да се предпазите. На хибридните Windows устройства като Surface Pro Microsoft, изберете самолетен режим, когато не използвате интернет. По същия начин, когато се свързвате към мрежа за първи път, изберете опцията „Public network“ за типа мрежа. Това има за цел да направи вашия компютър по невидим за останалите потребители и може да помогне за предотвратяването на изтеглянето на злонамерен софтуер на вашето устройство.

 

2. Научете се да разпознавате фалшивите Wi-Fi горещи точки

Днес горещи точки могат да бъдат открити почти навсякъде – кафенета, библиотеки или хотелски лобита. Но имайте предвид, че злонамерени хора създават фалшиви Wi-Fi горещи точки на оживени места, за да ви заблудят да се свържете към тях. Например, ако сте се свързвали често към „xyzcoffee“ гореща точка, хакерите биха могли да създадат „xyz-coffee“ хотспот с надеждата да уловят някой потребител, който е решил да ползва публичен Wi-Fi неподозиращ за измамата. Целта е шпиониране на вашата онлайн активност и научаване на вашите пароли и поверителна лична информация. Най-добрата защита е просто да попитате някой служител или друго отговорно лице на мястото, от което искате да ползвате интернет за името на мрежата, която се предлага ако не сте напълно сигурен вместо да изберете наличен хотспот от списъка, който излиза.

 

3. Не синхронизирайте с непознати

Представете си, че батерията на таблета ви се изтощи и наоколо няма стенни контакти. Какво правите тогава? Може би си мислите че е добра идея да се свържете към някой компютър, за да заредите батерията от USB връзката. Това обаче е лоша идея. За съжаление, включването може да започне процес на синхронизация, който може да доведе до това вашата лична информация и файлове по невнимание да бъдат копирани на компютъра. Така че, не е препоръчително да правите това.

 

4. Внимавайте с Bluetooth

Bluetooth е удобен начин да се разшири функционалността на таблета ви, без нуждата от допълнителни кабели. Но ако не използвате Bluetooth периферни устройства като клавиатура или слушалки, изключете Bluetooth функцията. Защо? Случва се рядко, но не е изключено хакери да се опитват потенциално да получат достъп до вашия таблет като се опитват да подлъжат устройството да сдвои устройството с клавиатура или друго входно устройство под техен контрол. Тези нападатели обаче трябва да бъдат в близост до вас (в рамките на 9 м), но не е изключено такъв човека да седи зад вас в ресторанта тайно и да се опитва да получи контрол над вашето устройство.

 

5. Помислете за възможностите за дистанционно изтриване на данните от таблета

Понякога, въпреки всичките ни усилия, нашите мерки за сигурност се провалят. Ето защо е важно да имате една безотказна стратегия за защита на вашите данни за да не бъдат те компрометирани. Решението е използването на софтуер за дистанционно изтриване на данните от таблета, който работи през безжична връзка и ви позволява да изтриете хард диска на устройството си, ако то се загуби или бъде откраднато. Android таблети като Acer Iconia A1 имат вградена такава възможност. За Windows устройства, помислете за инсталиране на софтуер като Absolute Computrace.