Проблемите със сигурнoстта в Windows са много, но за всички тях си има решение. Според специалистите обаче, най-добрият начин да се справите с множеството атаки „с един удар“ е като регистрирате акаунт с ограничени админстраторски права. По този начин, зловредният софтуер не би могъл да се инсталира без ваше знание на компютъра ви, тъй като профила, от който работите няма да дава тази възможност.

 

Всичко това е наистина толкова лесно и просто, колкото и изглежда. А въпросът защо досега потребителите на Windows не желаеха да се възползват от тази опция остава отворен, като сред най-вероятните отговори са липса на знания и незаинтересованост.

 

Акаунта с ограничени администраторски права се нарича „Standard Account“ („стандартен акаунт“). Той може да ви помогне да защитите вашия компютър. За какво става дума? С него потребителите не могат да правят промени, които засягат самия компютъра, като например изтриване на файлове, които са необходими за компютъра, за да работи.

 

Анализаторите винаги са препоръчвали създаването на стандартен акаунт за всеки потребител. Когато сте влезли в Windows със стандартен акаунт, можете да правите почти всичко, което можете да правите с администраторски акаунт, но ако искате да направите нещо, което влияе на други потребители на компютъра, като инсталиране на софтуер или промяна на настройките за сигурност, Windows може да иска от вас да предоставите парола за администраторски права.

 

И тъй като Microsoft Windows позволява да работите с два вида локални потребителски акаунти – администраторски и стандартен. Препоръчително е да имате по един от двата инсталирани на всеки компютър, който използвате, независио дали сте едниственият, който използва машината.

 

От CIO предлагат повече информация по темата как да създадете Standard Account в различните версии на Windows.

 

1. Windows Vista

- Влезте в потребителския акаунт, който има администраторски права.

- Кликнете върху Start –> Control Panel -> User Accounts -> Manage Another Account -> Create a New Account

- Напишете име за акаунта и изберете Standard Account.

- След това ако искате да зададете парола трябва да кликнете върху иконата за акаунта, който току-що създадохте и да изберете Create Password.

 

2. Windows 7

- Влезте в потребителския акаунт, който има администраторски права.

- Кликнете върху Start –> Control Panel -> Add or Remove User Accounts -> Create a New Account

-  Напишете име за акаунта и изберете Standard Account.

- След това ако искате да зададете парола трябва да кликнете върху иконата за акаунта, който току-що създадохте и да изберете Create Password.

 

3. Windows 8

- Влезте в потребителския акаунт, който има администраторски права.

- Кликнете върху Start Screen и напишете „Add User“

- Изберете Give other users access to this computer и навигирайте докато откриете опцията „Add a User“

- Изберете Sign in withouta Microsoft account и изберете Local Account

- Напишете име за акаунта и задайте парола

- Натиснете бутона „Next