Знаехте ли, че услуга за електронна поща на Google, Gmail е ‘родена‘ на 1 април - Денят на шегата. Не е шега обаче фактът, че услугата завладя ежедневието ни и днес ние не можем и един ден без нея.

 

Разбира се, не може да се твърди, че Gmail е единствената услуга на Google, която улесни живота ни, тъй като всички знаем, че интернет гиганта има множество услуги, които в известен смисъл са се превърнали в синоними за интернет.

 

Освен това, в интернет пространството има изобилие от съвети за това как да подобрим производителността си с различните услуги на Google, затова решихме да ви представим съветите на PC Mag за това как да спестим време с услугите на Google.

 

1. Управление на задачите

Google Tasks e пpocт инcтpyмeнт зa yпpaвлeниe нa aĸтивнocти, c пoмoщтa, нa ĸoйтo щe мoжeтe дa cъcтaвятe paзлични cпиcъци и дa oтбeлязвaтe тяxнoтo изпълнeниe, oпpeдeлятe cpoĸoвe и така нататък. А с разширения като New Tab to Tasks и Better Google Tasks може да получите още полезни възможности.

 

2. Бързо изпразване на пощенската кутия

Искате да изпразните пощенската си кутия? Няма проблем! Gmail има две удобни функции, които могат да ви помогнат. Бутонът ‘Archive’ в горната част на страницата ще премахне всички имейли далеч от очите ви. Не се притеснявайте защото когато решите може да ги откриете в папката ‘All Mail’. А след като активирате Quick Links в Gmail Labs може да получите бърз достъп до отделни писма, съхранени резултати от търсенето, важни писма и други. Quick Links добавя в левия панел на Gmail настройващ се блок с препратки за бързо преминаване към съответния елемент или имейл.

 

3. Бързо четене на имейли

Auto-Advance  автоматично показва следващата кореспонденция вместо пощенската ви кутия след изтриване, архивиране или заглушаване на разговор. Можете да изберете дали да преминете към следващия или предишния разговор в страницата ‘General’ на Settings.

 

4.  Автоматично презареждане на табове

Page Snooze е идеално разширение за Chrome. To ще ви е от полза за сайтове, които проверияваме веднъж дневно или веднъж седмично. Просто кликнете върху иконата Page Snooze и задайте периода, през който искате даден таб да се отваря автоматично. Имате възможност да избирате в интервала от един ден до 2 седмици.

 

5. Бързо и лесно изтриване на хронологията на браузъра

Ако някога искате да изтриете историята на сърфирането, включително последните URL адреси, кеширани изображения, пароли и бисквитки, можете да направите това през „Settings“ или като натиснете Control-Shift-Delete. В резултат ще се отвори прозорец „Clear browsing data“.

 

6. Бързо и ефективно търсене в Интернет

Ако имате ваш собствен блог, може да интегрирате търсачката на Google в него. Google Custom Search обаче може да се ползва и от обикновените потребители. Услугата ви позволява да задавате предварително множество критерии в собствена лента за търсене с уникален URL адрес. Най-големите предимства на Custom Search са, че тя е по-ефективна и бърза, като персонализира заявките, взависимост от конкретните ви желания. Благодарение на нея получавате повече възможности да контролирате точно в кои страници търсите, да премахвате определени блогове и форуми, както и да виждате само полезните за вас уеб сайтове вместо промотираните от Google резултати, които обикновено излизат на първо място. Разбира се, можете да търсите и по ключови думи и изображения.