На всеки може да се наложи да даде назаем смартфона си на някой. Причините биха могли да са различни, но във всеки случай, ситуацията е реална, и напълно възможна.

 

В такъв един случай, обаче, ако имате лични снимки на устройството, които не бихте искали други да гледат, не е добра идея да разчитате на нечия добра воля.

 

В тази връзка, CNet предлагат два основни начина за скриване на онези снимки, които не искате да бъдат виждани.

 

 

 

 

1. Ръчно управление на файловете

Инсталирайте си файлов мениджър, ако все още нямате такъв на телефона си. Можете да избирате измежду няколко от Android Market, като Astro File Manager, File Expert, или OI File Manager. Всеки един от тях ще ви свърши работа.

 

Стъпка 1

Отворете файловия мениджър, и създайте нова папка, името на която да започва с . (точка). Например, .mystuff (‘моите неща’).

 

Стъпка 2

Преместете снимките си в тази папка. По този начин, те вече няма да се показват в приложението за разглеждане на снимки, което е инсталирано на телефона ви, а само във файловия мениджър. Разбира се, ще трябва да запомните къде сте ги преместили.

 

2. Използване на приложения, които ‘заключват’ и ‘скриват’ снимките

В това отношение, списъкът с приложения е доста дълъг, но двете най-популярни приложения несъмнено са Vaulty, и Gallery Lock Lite.

 

Vaulty

За да скриете снимки с това приложение, просто го отворете, и кликнете и задръжте върху някоя снимка. По този начин изпращате сниммката в ‘скривалището’ на Vaulty, ккоето е защитено с парола. Другият начин е да отидете директно през приложението на телефона за разглеждане на снимки, и да използвате бутона Share до всяка една от снимките, които искате да скриете, което отново ще ги изпрати във Vaulty скривалището. Приложението е безплатно, и няма ограничения за броя на снимките, които могат да бъдат скрити по този начин.

 

Gallery Lock Lite

Това приложение е малко по-различно. Когато го отворите за първи път, трябва да въведете парола за отключването на снимки, която ще бъде използвана в бъдеще. Освен това, можете да скриете приложението от менюто, в което се показва останалия инсталиран софтуер, и да го извикате само с набирането на 3333 от ‘циферблата’ на телефона. Броят на снимките, които могат да бъдат ‘скрити’ от Gallery Lock Lite е ограничен за безплатната версия, но бихте могли да си закупите версия Pro за $ 1