Windows 10 вече е достъпен на пазара от почти седмица и повечето хора които са се записали да получат безплатно най-новата и последна версия на Windows вече имат своето копие. Операционната система получава много добри отзиви и се инсталира изключително бързо и лесно. Тя съчетава най-доброто от предишните операционни системи на Microsoft и ги обединява в един пакет.

Ако сте изявили желание и сте получили своя безплатен ъпгрейд, но сте променили решението си след инсталирането на Windows 10 и искате старата си операционна система, ще се радвате да чуете, че връщането към предходния ви Windows е изключително лесно.

 

От Microsoft са се погрижили даунгрейдът да е също толкова бърз и лесен колкото ъпгрейда, и ние ще ви покажем най-важните стъпки и неща които трябва да знаете.

 

Направете резервни копия на файловете си с CrashPlan

Важно е да направите резервно копие на файловете си на различен хард диск от този на който е вашия Windows преди всеки ъпгрейд или даунгрейд на операционната ви система. Ние ви препоръчваме да използвате програмата CrashPlan. 


1_400_238

 

Когато преминавате на Windows 10 от по-стара операционна система, файловете на старата ви операционна система се съхраняват в папка Windows.old. Тя може да бъде изтрита в случай, че сте сигурни, че нямате намерения да се връщате назад, но нейното съществуване прави даунгрейдът толкова лесен.

 

Вградената опция за даунгрейд в Windows 10

Windows 10 има вградена функция, която позволява връщането към старата ви операционна система, но тази опция е достъпна само за един месец след като сте ъпгрейднали. За да започнете натиснете бутона Windows + I, което ще извади менюто за настройки. Щракнете върху Update & Security и след това изберете Recovery от менюто в лявата страна. Там трябва да има опция Go back to Windows *** (в зависимост от кой Windows сте имали преди). За да започнете натиснете Get Started.

 

2_400_16

 

След като започнете процеса ще ви излезне прозорец, който ще ви попита защо искате да се върнете. След като попълните всичко, даунгрейдът ще започне. Може да ви се наложи да смените някои настройки и да инсталирате някои програми на ново за да направите компютъра ви точно както е бил преди, но като цяло от Microsoft са се погрижили прехода да е изненадващо лесен процес.

 

Чисто преинсталиране на Windows

Друг метод е, да направите чиста инсталация на старата операционна система, което обаче, ще изтрие всичките ви файлове. Правенето на резервни копия е много строго препоръчано при използването на този метод. Необходимо е да имате предходната ви версия на Windows на диск или USB, а ако нямате можете да си създадете благодарение на продуктите на Microsoft - Windows 7 Software Recovery и Windows 8.1 Installation Media.

 

3_400_09

 

Сложете диска или USB стика в компютъра ви и го рестартираите, и чакайте да видите съобщение от типа на "натиснете F12 за да изберете устройство за зареждане" (на различните машини бутонът може да е различен). Когато това съобщение се появи, натиснете дадения бутон много пъти за да сте сигурни, че е отчетен. От списъка с устройства изберете това на което е вашия стар Windows и натиснете Enter. От там нататък просто следвайте инсталационния процес и ще се върнете на старата ви операционна система.

 

Помнете, че лесния метод за бързо връщане към предходния ви Windows ще е достъпен само до 30 дни след ъпгрейда, така че ако смятате да се връщате го направете скоро за да използвате най-лесния начин.

 

Вижте защо бизнесът трябва да избере Windows 7 OS пред Windows 8 OS