Има много причини, поради които бихте проявили интерес да узнаете как може да свържете вашия смартфон или таблет с телевизор. Сред тях са разбира се, възможностите да се наслаждавате на игрите на голям екран и да показвате семейни снимки или видеоклипове от YouTube.

 

Много потребители обаче смятат, че този процес е много труден и се отказват бързо от тази възможност. Това не е необходимо ако следвате съветите, които ви предлагаме тук. Всъщност, това става съвсем лесно, така че е необяснимо откъде се е появило схващането, че процесът е труден.

 

За свързването на смартфон с телевизор има различни алтернативи, които са свързани с модела и производителя на вашия смартфон. И така, как да свържем смартфон с телевизор.

 

Свързване чрез HDMI

Първият и най-лесният вариант е чрез HDMI кабел. Това е и най-лесният начин, защото изисква само подходящ кабел, с който да свържете смартфона и телевизора. За да разберете кой тип HDMI кабел ви трябва, проверете портовете на вашето устройство – HDMI, mini HDMI, micro HDMI. За iOS устройство ще ви трябва адаптер за HDMI.

 

MHL връзка

MHL или Mobile High Definition Link е тип връзка, създадена през 2010 година, чиято цел е да предаде видео с Full HD резолюция от мобилни устройства (смартфони и таблети). Понякога обаче потребителите чиито устройства имат MHL терминал не са наясно, че могат да го използват, за да свържат устройството към телевизора.

 

Apple TV и Chromecast

Ако не искате да се занимавате с кабели, може да се възползвате от възможностите за безжично свързване. В зависимост от смартфона, който имате, може да ползвате Apple TV или Chromecast.

 

Apple TV е препоръчителната опция ако искате да покажете съдържание от вашия iPhone, iPad или iPod Touch на телевизора. За да свържете iOS смартфон с Apple TV и двете устройства трябва да са свързани към една и съща Wi-Fi мрежа. След това, благодарение на AirPlay можете да изпращате видео, музика или снимки от устройството към телевизора.

 

Chromecast е решение за всички собственици на Android устройства. Устройството е с формата на USB памет и се включва в HDMI порта на телевизора. Свързва се с локалната Wi-Fi мрежа, конфигурира се чрез мобилно приложение и след това позволява показването на онлайн съдържание като филми, музика и сериали на телевизора от смартфон, таблет или лаптоп.

 

Smart TV

Ако имате смарт телевизор нямате нужда от кабели или допълнителни устройства, за да свържете смартфона си с телевизора. С версия 4.2 на Android има вградената поддръжка за Miracast протокола, който предава видео и аудио през WiFi.

 

Вижте какво трябва да знаем за използването на смартфона като Wi-Fi хотспот