Природата не спира да ни изненадва не само със своята красота, но също и с внезапните, опустошителни природни бедствия, за които почти винаги не сме подготвени. Невероятната градушка, която се изля над София преди няколко дни, потопявайки целия център на столицата определено е най-пресния пример за това. От своя страна това постави редица въпроси свързани с това дали можем да знаем предварително за подобно събитие и респективно да сме подготвени и знаем какво да правим, когато се случи.

 

Вероятно не знаете, но релефа и географското положение на страната ни я поставят в графата с държавите, при които има най-голяма вероятност от градушки. От Изпълнителна агенция – Борба с градушките раполагат с три радарни станции МРЛ5-IRIS, които се намират в Пловдив, Сливен и Видин, които анализират промените в атмосферата и изпращат данните в реално време до командните пунктове и Информационния център в София, където тя се обобщава, за да стане достъпна за всички нас.

 

Синият цвят на графиките означава очертанието на облачността, а при наличието на слаб и умерен дъжд тя се променя в зелено-жълт и оранжев нюанс. Ако видите розово или сиво оцветяване на картата е добре да знаете, че това означава силен дъжд, придружен от мълнии, докато при втория е налична вероятност за суграшица.

 

Черният нюанс показва, че има възможност от силен дъжд и градушка, а преминаването в лилав цвят е индикация за интензивна и едрозърнеста градушка. Ако искате сами да видите данните от радарните станции на своето устройство можете да го направите от този линк, като изберете секцията “Радарна информация“ в дясната част.