Днес едва ли има потребител, който да не е използвал Google Maps. А голяма  част от потребителите със сигурност използват Google Maps ежедневно. В такъв случай не е необходимо да даваме дълги обяснения какво представлява тази услуга.

 

В най-общи линии, това е една много удобна програма, която предлага онлайн достъп до фантастични сателитни изображения и има толкова много функции, че потребители и анализатори отдавна се забавляват да намират нови и нови интересни начини за прекарване на свободното време използвайки Google Maps.

 

Заедно с хубавото обаче често върви и лошото и в случая с Google Maps това е, че сателитните изображения се заснемат по всяко време и навсякъде, което може да е проблем за неприкосновеността на личния ни живот.

 

Вярно е, че при сателитното картографиране лицето остава скрито, но ако се замислите, автомобила ви, дома, или други по-големи обекти, които могат да бъдат свързани с вас са лесни за идентифициране – и следователно вие също можете да бъдете свързан със сателитното изображение.

 

Проблемът обаче не е само в Google Maps, а във факта, че в небето над нас има изобилие от спътници, които вероятно могат да ни снимат докато изпълняват поръчка на различни агенции и корпорации по света. Какво можем да направим в такъв случай, за да се  защитим?

 

Добрата новина е, че съществува едно удобно приложение наречено SpyMeSat, което може да ви уведомява всеки път, когато сте в обхвата на сателитните снимки. Това приложение изчислява траекторията на орбитата на спътниците, които заснемат изображения и ви казва, когато някой сателит е точно над вас, приложението дори ви дава подробна информация за самия спътник.

 

1. Какво е SpyMeSat?

SpyMeSat е приложение за iOS за $ 1,99, което може да се използва и на Android за 2,85 BGN. То ви информира когато сте в обсег на сателити, които правят снимки на вашата локация.

 

2. Каква е ползата от SpyMeSat?

Можете да видите подробности за спътника над вас, както и актуална карта на движението му в реално време. Подробностите за това, което някои спътници могат да „видят“ са доста интересни, тъй като някои от сателитите правят снимки с такава резолюция, че се различават обекти сякаш ги гледате от около един метър, а да не говорим, че има и секретни сателити, които сигурно се справят и по-добре.

 

3. Как да използвате SpyMeSat?

Като цяло, използването на приложението е лесно, стига да се уверите, че настройките на GPS-а на вашия телефон са верни и приложението ви изпраща информация за вашата локация, а не за място по подразбиране. В допълнение, можете да конфигурирате предупреждения, за да бъдете уведомени когато наблизо има сателит, който прави снимки.