Много е писано за нуждата от защита срещу компрометиране на данните на смартфоните на потребителите. В интернет постоянно се предлагат съвети за това какъв софтуер да се използва за защита, както и какви методи за криптиране и други видове защити да се прилагат от собствениците на смартфони.

 

Много малко се набляга обаче на нуждата от защита на личните данни при загуба или кражба на устройството. Ако се замислим, това е един от най-възможните сценарии, при който можете да изложите на риск поверителна информация.

 

Въпреки това обаче, преобладаващото мнение очевидно е, че това е нещо, което е под контрол при всеки индивидуален потребител и като че ли спекулациите за нуждата от защита малко се пренебрегват.

 

Затова и от CIO ни съветват кои са най-важните неща, които трябва да знаем за защита срещу загуба или кражба на смартфон.

 

1. Подгответе резервно копие на данните си

Резервното копие на вашите лични данни е задължително условие в ерата на мобилните устройства. За да се „мотивирате“ да го направите обаче се налага да си представите най-лошия случай, а именно – кражба или загуба на вашето устройство. Или поне така смятат специалистите, защото се оказва, че докато собственикът на смартфон не „почувства“ осезаемо загубата няма да се ангажира със създаването на архив на своята поверителна информация. Можете да избирате за метод на архивиране на важна информация облачна услуга, десктоп компютър или дори флаш устройство.

 

2. Инсталирайте приложение за проследяване на изгубено устройство

Това че имате резервно копие е чудесно, но би било още по-добре ако можете да си върнете обратно любимата джаджа. Това съвсем не е трудно нещо, тъй като в основата на причините довели до появата на глобалната мобилна индустрия е именно опцията за проследяване на мобилното устройство (собственика) чрез GPS. Единствената уловка е , че трябва да сте активирали GPS-а на телефона си, за да можете да го проследите. Но това не е проблем защото вече има изобилие от приложения за проследяване на изгубено устройство, които могат дори да активират GPS-а на телефона ви от разстояние.

 

3. Активирайте Remote Wipe

Дори да се подсигурите с архивно копие и да имате опция за проследяване на устройството, трябва да сте сигурни, че сте направили третата и може би най-важната стъпка за защита на личните си данни при загуба на устройството, а именно, възможността да изтриете всички данни на устройство от разстояние. Това е необходимо, за да сте сигурни, че информацията ви е защитена срещу кражба, особено ако сте сигурни, че няма да успеете да си върнете самото устройство. Има различни начини за това, единият, от които е 3CX Mobile Device Manager. Неговите предимства са, че ползването на услугата е безплатно, а интерфейсът е интуитивен и лесен за  употреба. Можете да си  регистрирате профил тук и да се надявате, че денят, когато ще ви се наложи да използвате тази функция няма да дойде.