Камерите на телефоните изминаха дълъг път на развитие през последните няколко години, но не успяха да достигнат като цяло качеството на снимките на фотоапаратите от типа „насочи-и-снимай“ (да не говорим за качеството на DSLR фотоапаратите).

 

Разбира се, производителите на скъпите модели смартфони рекламират шумно вградените камери с високо качество, но според специалистите, ако искате да правите добри снимки със смартфона си се нуждаете от няколко съвета.

 

Казват, че най-добрата камера е тази, която носите със себе си, но това не означава, че тя винаги ще прави и най-добре изглеждащите снимки. Естествено е ако ви се наложи да направите снимка, а не носите своя „насочи-и-снимай“ или DSLR фотоапарат да се наложи да се задоволите само с камерата на телефона си.

 

Само че в зависимост от нейното качество и условията на осветеност, резултатите често са скучни, грозни снимки, които едва ли ще искате да гледате по-късно. От Life Hacker обаче са на мнение, че това може да се промени само с няколко трика.

 

1. Не подценявайте светлината

Това правило важи при снимане с всички смартфони и дори някои фотоапарати. Повечето модели смартфони са неспособни да правят добри снимки при слаба светлина, което означава, че трябва да направите всичко възможно да осветите колкото може повече обекти.

 

2. Почистете обектива на камерата си

Този съвет може да ви изглежда глупав, но обективът на камерата на вашия смартфон може много лесно да се замърси. А ако обективът ви е мръсен, другите съвети тук просто няма да имат смисъл. Така че е желателно от време на време да го почиствате с парче мек плат.

 

3. Избягвайте дигиталното приближаване

Дигиталното приближаване трябва да се избягва, тъй като това намаля качеството на изображението – колкото повече увеличавате, толкова по-зле ще изглежда вашата снимка. Най-лесният вариант е просто да се приближите до обекта, който ще снимате.

 

4. Внимавайте със светкавицата

Светкавицата на вашия смартфон може да ви помогне да получите по-добра снимка когато не разполагате с достатъчно светлина, но ако я оставите на „Auto“ режим, много телефони ще я използват по-често, отколкото е необходимо. А тази бяла LED светлина може да бъде много ‘груба’. Ако установите, че въпреки всичко се нуждаете от светкавицата, можете да смекчите светлината ѝ, като поставите тънък бял стикер върху нея.

 

5. Проверете вашата резолюция

Повечето приложения за камери имат настройка, която ви позволява да правите снимки в различни резолюции. Ниските резолюции са приятни и по-добрия избор ако просто искате да направите една снимка и бързо да я изпратите чрез MMS. Тя ще се запише на вашия телефон по-бързо, но ако целта ви е снимка, която искате да запазите за напред, по-добре де да я направите с по-висока резолюция.

 

6. Докато снимате дръжте телефона си стабилно

Винаги, когато правите снимка с телефона си го дръжте неподвижен. Внимавайте ръцете ви да не се движат докато снимате, защото това може да направи образите на снимката размазани, особено ако вашето устройство не стабилизира снимката оптично или цифрово. По същата причина внимавайте и при натискане на бутона за снимане – натискът трябва да е лек.

 

7. Определете вашата експозиция

Най-големият проблем на камерите на смартфоните е тяхната неспособност да правят добри снимки при слаба светлина. А експозицията е една от най-добрите настройки, която ви помага да се справите с тази ситуация. Настройването на експозицията на по-висока стойност позволява повече светлина да навлиза в обектива, което означава, че ще получите по-светли и по-ярки снимки.

 

8. Редактиране

Винаги можете да направите една снимка да изглежда по-добре като я редактирате леко. Ако го използвате правилно, редакторът на снимки може да превърне скучното изображение в произведение на изкуството. И все пак е добре да избягвате прекомерната му употреба.