Благодарение на неуморното следене на Apple за това в техния App Store да попадат само надеждни приложения, там е трудно да намери място приложение, което да ви причини главоболия.

 

Въпреки това, всичко зависи от гледната точка, и често онова, което не е проблем за някои, може да се окаже значителен проблем за други. Например, ако слушате анализаторите, то приложения като Foursquare са съвсем безопасни.

 

Но ако се замислите, че то знае абсолютно точно вашето местоположение (а това изглежда нормално, тъй като Foursquare прави всичко поради „знанието“ за вашето местоположение), то може да не ви се стори толкова безобидно.

 

А какво да кажем за услуги като Flickr, Instagram, Facebook или Twitter? Като че ли не всичко е толкова добре както изглежда. Защо? Защото не можем да туитваме снимки без да казваме на всички къде се намираме или да забраним на Facebook да публикува местоположението ни.  

 

Затова и от Digital Trends ни предлагат някои полезни съвети за това как да се възползваме от настройките за поверителност на различни известни приложения и да им попречим да ни проследяват.

 

Flickr 

Отидете до страницата Privacy page на вашия акаунт и ще можете да изберете не само това каква информация да може да се вижда от останалите, но и това, което другите могат да правят с вашите снимки. И това не е всичко. Можете да зададете различните части от вашия профил да са видими за различни групи от хора: само за вас, за приятели, за семейство, за приятели и семейство, за хора, които следвате, или за някой от членовете на Flickr.

 

Twitter

Twitter също предлагат приличен набор от настройки за поверителност, които можете да използвате както прецените за добре. Така например, ако решите може да изключите функцията за показване на вашето местоположение, ако не искате другите да знаят къде точно се намирате във всеки един момент.

 

Instagram 

За съжаление в Instagram няма много неща, за които може да се погрижите. Можете да изберете дали да се виждат или да не се виждат данните за мястото където са заснети вашите снимки и да изберете последните ви настройки да се помнят и да се съхраняват, докато не ги промените. В интернет можете да отмените достъпа на приложения и услуги, на които в миналото сте позволили да вземат снимки от профила ви.

 

Foursquare

За съжаление, в приложението няма да откриете страница с настройките за поверителност, а само в уеб версията на услугата. Страницата с настройките за поверителност в Foursquare може да намерите тук. Разгледайте много внимателно възможностите които ви се предлагат и преценете кои от тях да забраните и кои да разрешите. Например ще откриете една настройка „Sharing with other networks“ („Споделяне с други социални мрежи“), която е добре да забраните.