Днес всеки Android смартфон, който се предлага в магазините има GPS сензор. Това ви позволява да използвате вашия телефон с навигационни приложения, като Google Maps например, и услуги за споделяне на местоположението и така нататък.

 

Това е едно от нещата, които правят нашите устройства ‘интелигентни’. За съжаление обаче качеството на вградените сензори в различните модели устройства не е еднакво добро.

 

Въпреки че лошият GPS сигнал може да се дължи на хардуерен проблем, той много често може да се подобри с променя в системните настройки. От CIO ще ни покажат как да подобрим GPS сигнала на Android джаджа.

 

1. Включете режима 'High accuracy'

За да получите най-добрия възможен сигнал, ще трябва да сте готови да използвате малко повече батерия, отколкото обикновено. Това е необходима жертва, но винаги можете да започнете отново да се грижите за батерията, когато вече не е нужно да използвате GPS.

- Отидете в Settings > Location и се уверете че ‘Location’ услугата е включена.

- Под категорията Location Sources, натиснете ‘Mode’ и се уверете че е избрана опцията ‘High accuracy’. Сега устройството ви ще използва повече батерия, но ще използва и всички налични безжични мрежи, за да получите възможно най-добрия сигнал.

 

2. Калибрирайте компаса

Проблем с GPS точността може да се дължи на неправилното калибриране на компаса. Ако това е така, устройството ви може да дава неадекватна информация за ориентация, което ще ви доведе до проблеми при използването на навигационни приложения. За да решите този проблем ще трябва да калибрирате компаса на устройството си. Ако имате приложение за компас на телефона си използвайте го. Ако не, изтеглете приложението GPS Essentials. След това направете следното:

- Отворете приложението Compass (в GPS Essentials, натиснете Compass от главното меню).

- Ако компасът не работи точно, хванете телефона в ръката си с отворено приложението Compass и   изпишете цифрата 8 във въздуха с него. Направете това няколко пъти и компаса трябва да се върне към нормалното си състояние.

 

3. Разберете дали проблемите с GPS сигнала се дължат на хардуера или на софтуер

С приложението GPS Essentials също така може да диагностицирате и разберете на какво се дължи лошия GPS сигнал. В главното меню на GPS Essentials, докоснете ‘Satellites’, a след това проверете дали телефонът ви може да се свърже към някой спътник около Земята. Ако не се появят спътници на екрана, това може да се дължи на смущения от метални предмети около вас, като например, калъфът на вашия смартфон или от това, че вашият GPS хардуер не работи правилно. Ако спътниците се появяват, но вашия GPS сигнал е слаб, то тогава проблема е в софтуера.

 

4. Изчистете GPS данните

Понякога вашето устройство просто се "залепва" за някой спътник и дори той да не е във вашия обхват телефона ви го търси и по тази причина не работи правилно. За да сте сигурни че това не е вашия проблем, може да използвате едно приложение наречено GPS Status & Toolbox за да изчистите GPS данните от устройството си.

- В приложението, докоснете някъде по екрана, след което докоснете иконата на гаечен ключ, а след това изберете ‘Manage A-GPS state’.

- Докоснете ‘Reset’ и след като процеса приключи, натиснете ‘Manage A-GPS state’ менюто и ‘Download’.

- Сега вече вашите GPS данни трябва да бъдат обновени.