Предимството на Wi-Fi е, че можете да използвате вашите джаджи навсякъде в дома си. Безжичната мрежа позволява да сърфирате в интернет с таблета докато си почивате на дивана или теглите най-новите рецепти на лаптопа си в кухнята.

 

За съжаление обаче, нещо толкова полезно като Wi-Fi все още разочарова голяма част от потребителите. Причината е, че скоростта на рутера не е удовлетворителна според голяма част от потребителите.

 

Ако и вие попадате в тази група, вижте съветите на анализаторите от PC World за това как да подобрите скоростта на рутера си.

 

1. Задайте на рутера да се рестартира автоматично

Ако някога имате проблем с интернет връзката без видима причина, много е вероятно рестартирането на рутера да оправи проблема. Фърмуерът на DD-WRT и Tomato има опции за автоматично рестартиране, така че можете да зададете това да става автоматично веднъж дневно.

 

2. Вземете си по-добра антена

Повечето рутери идват оборудвани с омни-дирекционна антена. Това означава, че антената прикрепена към рутера излъчва сигнал с еднаква сила в рамките на определен радиус. Това е страхотно ако рутерът е разположен в центъра на стаята, но може да се окаже изключително неудобно ако е разположен в някои от ъглите ѝ, защото сигналът се предава в радиус и ако го сложите в един от ъглите, голяма част от  се губи в стената или навън. Ето защо можете да замените вашата антена с HGA (High-gain Antenna).Тя предава целия сигнал в една определена посока.

 

3. Забранете старите безжични протоколи

По-новите модели рутери поддържат 802.11ac протокол. Те са много бързи, но вероятно много от вашите устройства използват по-стари протоколи, като например, 802.11g, което забавя цялата мрежа, веднага след свързване с мрежата. За да решите проблема, влезете в настройките на рутера и разрешете само по-новите протоколи. Ето списък на протоколите подредени според бързината им: ac; n; g; b. Опитайте да махнете всяко устройство поддържащо “g” или “b” протокол.

 

4. Редовно актуализирайте фърмуера

Може би най-лесният начин да се подобри работата на вашия рутер е като се обнови фърмуера. Проверете уеб сайта на производителя на устройството за тези промени.

 

5. Експериментирайте с местоположение

Местоположението на вашия рутер е от огромно значение, затова го изберете внимателно. Имайте предвид следното, рутерите се конкурират с всяко друго 2.4GHz и / или 5GHz устройство в близост. Освен това, структурата и строителните материали на къщата също може да попречат на безжичния сигнал.

 

За най-добър резултат поставете вашия рутер възможно най-близо до средата на къщата, или средата на областта, където имате нужда от сигнал. Трябва също така да обърнете внимание на това, което е около рутера. Поставянето му близо до стена, на рафт с книги или в шкаф може частично да блокира сигнала. А ако трябва да изпратите Wi-Fi сигнала само в една посока, можете да добавите към вашата антена рефлектор. Тук може да видите как с помощта на една ламаринена кутийка може да усилите Wi-Fi сигнала.

 

6. Променете честотата на рутера

Устройствата са настроени от производителите да работят на различни честоти. Обикновено безжичните рутери работят на 2,4GHz честота, а употребата на допълнителни смартфони или Bluetooth устройства допълнително ще забави скоростта им, тъй като и те оперират на същата честота. За да я промените трябва да си осигурите достъп до основното меню с настройки на устройството, което е обикновено става с въвеждането на IP адреса в браузъра ви и съответната парола. Ако не се получи, проверете документите, които сте получили с него, когато сте го купували.

 

7. Инсталирайте нов фърмуер

Има няколко варианта на фърмуер с отворен код, като най-популярните са DD-WRT, OpenWRT и Tomato. Всеки от тях има своите плюсове и минуси, но всички са на светлинни години напред пред останалите.