Свободният достъп до Интернет предизвика революция във всяка една сфера на човешката дейност, включително и професионалната реализация. Със сигурност сте чували думата „фрийлансинг” – чуждица, която всъщност означава „работа на свободна практика”.

 

Днес милиони хора по света изкарват прехраната си, работейки на компютъра от вкъщи или от любимото си кафене. Нямат фиксирано работно време, ограничени дни отпуск и, най-важното, шефове, които да им висят над главите. Е, нямат и платени от работодателя осигуровки или болнични, но това е друга тема.

 

Всъщност, според направените в сферата проучвания, повечето хора със „свободна професия” изкарват по-малко пари от традиционните служители. Работата на свободна практика, обаче, има други преимущества, които изглежда се оценяват по-високо от чистата печалба от хората избрали този стил на живот – повече свободно време, по-малко стрес и по-разнообразна работа.

 

Ако и на вас ви се иска да можете да изкарвате пари без да работите, ето с какви възможности разполагате:

 

Можем да продаваме вещите си


Ако случайно сте останали без работа – умишлено или не – не се притеснявайте. Има един много лесен начин да печелим пари без да ходим на работа и той е да продаваме вещите си онлайн. Ето няколко възможности, които можете да опитате.

 

shkwawihzuy696rb0xys_400

 

1. еBay

Разполагате със стара колекция от пощенски марки, антични предмети или пълна поредица комикси? В eBay ще намерите всякакви ентусиасти, готови да платят висока цена, за да запълнят своите собствени колекции.

 

2. Etsy

Можете да изработвате бижута, да шиете дрехи или да рисувате? Пробвайте да продавате творчеството си в Etsy – сайт посвете изцяло на ръчно направени изделия.

 

e5_400

 

3. Продажба на продукти от вашата градина

Ако градинарството ви се отдава и с удоволствие отглеждате зеленчуци и плодове, винаги можете да пробвате да продавате продукцията си, било то на фермерски пазарчета или през Facebook.

 

vegetables-basket_400

 

4. В краен случай...

Ако нямате стари предмети и нито творите, нито обичате градинарството, винаги можете просто да продавате... части от себе си. Може би имате дълга и хубава коса, която да продадете или пък в града ви има център за кръвна плазма, където можете да дарите кръв срещу заплащане? Разбира се, тук едва ли можем да говорим за стабилен източник на доходи.

 

Можем да продаваме услугите си


По-добрият вариант е да продаваме уменията си, независимо какви са те. Ето какво можете да опитате:

 

1. Fiverr

Този сайт ни позволява да предложим каквато и да е услуга на целия свят само срещу 5 долара, като Fiverr взима един долар от всяка сделка. Каквито и умения да имате, все ще се намери някой, който да има нужда точно от тях.

 

how-to-make-money-from-fiverr-1_400

 

2. Водене на блог

Може би имате талант да пишете, а също така имате и страст, за която да пишете била тя спортът, филмите, технологиите или нещо друго? Ако обичате интернет и имате талант да създавате интересни текстове, направете си блог и започнете да използвате Google AdSense. Това е услуга, с която Google автоматично ще поставя реклами в блога ви и всеки път, когато читател натисне рекламата, вие ще получавате процент от печалбата на Google. Естествено, за да започнете да печелите добри пари, трябва блогът ви да се радва на висок трафик.

 

3. Upwork, Freelancer и други

Ако сте много добри в нещо, което може да се изпълни онлайн, тогава не се двоумете, а се регистрирайте в сайт като Upwork или Freelancer. Условията са да знаете английски, като сайтовете ще взимат процент от всяка печалба, която реализирате. Този тип сайтове са най-доброто решение за хора, които се занимават с редактиране на снимки във Photoshop, превод, писане на кратки статии и други.

 

up_400

 

Ако имате още интересни идеи, може да ги споделите с нас на facebook страницата ни или в twitter,