В 21 век писмата вече не се пращат по пощата и не е необходимо да чакаме дни или седмици, за да получим известие. В ерата на технологиите дори нашите баби може да пращат и отварят имейлите си. Удобна и абсолютно безплатна услуга, която обаче понякога може да ни изиграе лоша шега.

Случвало ли ви се е да получавате странни имейли от непознати хора? Със сигурност. И преди да отговорите на това съобщение, ви се иска да знаете нещо повече за него или нея. Как да проучите подателя?

 

Уеб търсачките очевидно са най-популярното място за извършване на обратното търсене, но ако подателя не разполага с уебсайт или никога не е взаимодействал с този имейл адрес в обществени форуми, Google вероятно няма да ви е от помощ. Тук ще намерите няколко съвета и онлайн услуги, които все още могат да ви помогнат за разкриване на самоличността на неизвестен подател на имейли.

 

1. Открийте местоположението на изпращача

Отворете заглавния параграф на имейла (header) и потърсете IP адреса на изпращача. Ако има повече от един запис, запишете последния изброен IP адреса. За да видите тази информация в Yahoo, отворете съобщението и отидете на Full header oт менюто Compact header в горния десен ъгъл на съобщението. В Gmail, отворете съобщението и изберете Reply. Oт падащото меню, кликнете на Show original.

След като получите IP адреса, копирайте го в trace route tool и ще разберете местоположението на изпращача.

 

2. Обратно търсене по имейл във Facebook 

Във Facebook има 450 милиона потребители от целия свят и има голяма вероятност, изпращача на вашия имейл да има профил тук.
За разлика от LinkedIn и другите социални мрежи, Facebook ви позволява да търсите потребители по имейл адрес. Просто поставете имейл адреса на изпращача във Facebook search box и веднага ще разберете дали такъв профил съществува в мрежата. Ако имате късмет и намерите лицето в Facebook, изтеглете си профила му със снимката и след това го качете на TinEye. Това е услуга за търсене по изображения. Тук можете да намерите други негови социални профили, в които той използва един и същи аватар.

 

3. Проверка в останалите социални мрежи

Може да използвате и друга много полезна услуга за подобни случаи - Knowem. По този начин много бързо може да определите дали един профил с конкретно име съществува в някоя от социалните мрежи. Например ако имейл адресът на изпращача е нещо като green_peas@hotmail.com, може би той или тя има сметка в социалната мрежа с помощта на същия псевдоним green_peas . Така, че потърсете в knowem.com за green_peas и вижте какво ще излезе.

 

4.Търсене на хора

И накрая, ако нищо не помогне, не се отчайвайте - имате още една възможност. Сайтовете Pipl и Spokeo ви позволяват да изпълнявате обратни имейл заявки, но Spokeo е с по-обширна база данни от Pipl. Освен това сканира уеб документи, социални мрежи, и дори whois информация за разкриване на домейн имена. Някои от резултатите обаче са достъпни само за абонати.