Едва ли има някакво съмнение, че Microsoft Word е най-популярният текстови редактор сред потребителите по цял свят, независимо какво устройство използват. В интернет вече можете да откриете различни, други програми, предлагащи подобна функционалност, но продукта на компанията продължава да е най-използвания сред всички нас. Услугата OneDrive и абонаментите за Office 365 на Microsoft са създадени именно с идеята да ни осигурят непрестанен достъп до Word, което по свой начин допринася за успеха на приложението.

 

Мicrosoft Word също така има още едно голямо предимство и това са разнообразните възможности за проверка на граматиката и правописа на документите, които създавате. От своя страна това е доста полезна функция, особено като ви се налага да работите с дълги текстови файлове, като можете да разрешите всяка една открита грешка по различни начини.

 

1. Влезте в менюто

Ако искате да стартирате проверка на документа, който сте отворили трябва да отворите раздела "Преглед" и да изберете опцията „Правопис и Граматика“, която ще видите в горния ляв ъгъл. Допълнителен прозорец ще ви информира за резултатите и ще видите автоматично първата дума, която сте сгрешили, а след като извършите редакцията ще преминете към следващата, ако има такава.

 

2. Опции за редакция

Разполагате винаги и с опцията да кликнете върху десния бутон на компютърната мишка и да видите списък с предложените от Microsoft Word корекции на думата, която въвеждате. Офис приложението на Microsoft може да извърши граматична проверка на документа ви вместо вас, като за всяка грешка е необходимо да кликнете в раздела "Правопис и граматика".

 

3. Проверка едновременно за няколко грешки

Ако искате да отстраните грешка в една от думите, като използвате предложенията на Microsoft трябва да я изберете от списъка „Предложения“, като кликнете върху „Замени“. В случай, че вие искате да я замените със собствена трябва да махнете отметката от „Не е в речника“, а след това да въведе редакцията и да я потвърдите.

 

4. Как да променим езика за проверка на български

Microsoft Word предлага и бързо решение, ако се налага често да създавате документи на различни езици, като английски, френски или немски, и позволява лесно да превключвате между тях и да коригирате грешките в съдържанието. След като настроите езика вече ще можете да проверите правописа на текста, когато приключите със създаването на текстовия файл.

 

За да го направите трябва да отворите „Преглед“ менюто в хоризонталната лента в горната част и да изберете последователно “Език>Избор на език за проверка“. Кликнете върху българският език в падащият прозорец, който се отваря и започнете да създавате своя файл, а повтарянето на тези стъпки ще ви позволи да превключите, когато се налага на друг език, на който искате да се прави проверката.

 

Вижте как да конвертираме безплатно PDF към Word