Искате ли да направите така, че Windows 7, с който още не можете да свикнете (и затова може би не искате и да чуете все още за Windows 8) да изглежда като добрия стар XP? Има достатъчно добри безплатни инструменти на трети страни, които са в състояние да върнат на платформата вида и усещането на XP.

 

Анализаторите често спекулираха в миналото, че онези потребители, които търсят да „скочат“ от Windows XP трябва да обмислят да изберат Mac, но тази идея като цяло не винаги се приема добре от потребителите в Европа.

 

Вече всички признават, че „най-досадната“ промяна в Windows 7 бе новият „док“ стил на лентата на задачите, която показва икони, вместо бутони, като всички прозорци на приложения са комбинирани в рамките на един-единствен бутон. И разбираемо първият въпрос на потребителите беше „Как мога да го изключа?"

 

Затова от PCWorld ни предлагат съвети как да направим Windows 7 да изглежда като Windows XP. Te ще са полезни за всички онези, които така и не са успели да свикнат с Windows 7.

 

1. Изтеглете темата Windows XP Luna

Всички потребители на Windows XP са запознати с темата Luna - синята лента на задачите, на фона на хълмисти възвишения. Windows 7 не включва тази тема, но може да си я изтеглите от тук.

 

2. Изтеглете Universal Theme Patcher

Сега вече имате темата Luna, но Windows 7 не поддържа изцяло теми от трети страни по подразбиране. За да я използвате се нуждаете от друга програма, наречена Universal Theme Patcher. Нея можете да вземете от Theme BinTCP-Z или някой друг уебсайт.

 

3. Инсталирайте Universal Theme Patcher

Отварянето на UTP архивирания файл ще ви представи две възможности. Едната ще има x86 в името на файла, другата x64. Не забравяйте, че x86 е за 32-битови Windows инсталации, докато x64 е за 64-битови инсталации. Инсталирайте тази, която е подходяща за вашия компютър.

Инсталационната програма ще отвори прозорец който ви казва коя версия на Windows  използвате и колко файлове трябва да бъдат ‘закърпени‘. Кликнете върху „Yes“, за да продължите.

Сега ще видите един интерфейс с три секции. Всяка показва файл, който трябва да се ‘закърпи‘. Кликнете върху всеки бутон с надпис „Рatch“, и след това рестартирайте вашия компютър.

 

4. Инсталирайте темата Luna

Сега намерете ZIP файла на темата Luna, който изтеглихте в точка 1 и го отворете. Отворете и Windows Explorer и навигирайте до C:WindowsResourcesThemes. Копирайте файловете от zip папката в Themes директорията. Кликнете с десния бутон някъде на празно място на вашия работен плот и отворете Personalize. В прозореца, който се отвори намерете категорията „New Installed Themes“, която включва Luna и Luna Aero. Изберете Luna.

 

5. Променете лентата на задачите

Кликнете с десния бутон в лентата на задачите, кликнете върху Properties, след това в прозореца който се отвори променете следните опции:

- Use small icons („Използвай малки икони“): Включете

- Taskbar buttons („Бутно в лентата със задачи“): Изберете „Never combine“ („Никога не комбинирай“).

- Notification area („Лента с известия“): Персонализирайте според желанието си.

 

Когато сте готови натиснете бутона „Apply“, за да се затвори прозореца. Сега лентата на задачите трябва много да прилича на тази в Windows XP. Някои икони може да са прекалено големи, но можете да ги премахнете, като кликнете с десния бутон върху иконата и след това изберете“ Unpin this program from taskbar“ („Махни тази програма от лентата със задачите“).

 

6. Изтеглете и инсталирайте Classic Shell

За да завършите промените, вие отново ще трябва да преминете отвъд опциите по подразбиране. За щастие има една програма, наречена Classic Shell, с която може да промените основните характеристики на интерфейса.

 

7. Променете стила на Start Menu

Отворете приложението Classic Shell Menu Settings. Когато направите това, вие ще видите таба Start Menu Style да е избран. Започнете с опията Classic with two columns. Сега отидете на  Skin таба, кликнете върху полето с падащите опции и изберете  Windows XP Luna. Кожата ще се приложи автоматично, когато я изберете.

 

8. Променете Start бутона

Посетете the Classic Shell Forums и изтеглете XP-style Start бутоните, които са предоставени там. След това отворете таба Start Button в Classic Shell Menu Settings приложението кликнете върху опцията Custom button и след това кликнете върху […] до Button image. Отидете до мястото, където сте записали изображението на Start бутона в XP-стил и го изберете.

 

9. Променете Windows Explorer

Отворете инструмента Classic Explorer Settings (той е в същата папка като Classic Shell Menu Settings). В прозореца, който ще се отвори ще видите Windows XP Classic опцията, която трябва да изберете. Ако ви се струва, че всички бутони по подразбиране са прекалено големи, кликнете върху „Show all settings“ („Покажи всички настройки“). Това ще разкрие редица табове, един от които е Toolbar Settings. Отворете го и махнете отметката до Big buttons. Сега кликнете върху „OK“, за да излезете от помощната програма. Затворете Windows Explorer (ако вече е отворен) и след това отново го отворете, за да видите промените.