Съществуват много причини, поради които може да ви се наложи да направите снимка на екрана на вашия смартфон или таблет – за да научите някой на нещо, за да осигурите поддръжка на клиенти или просто да споделите един забавен разговор или игра с някой приятел.

 

Повечето смартфони и таблети имат вградена скрийншот способност и тя обикновено включва натискане на два бутона по едно и също време. Операционните системи за съжаление, не разполагат с “универсален” метод за това действие.

 

Ако искате да се научите как да правите скрийншоти на смартфона си, вижте съветите на Engadget независимо дали имате Android, iOS или Windows Phone устройство. За много потребители, които са свикнали с опцията на настолните си компютри това ще бъде един наистина полезен съвет.

 

1. Android

Напоследък Android подобри функцията за правене на скрийншот, така че при по-новите версии на Android нещата са значително улеснени. Ако устройството ви работи с Android 4.0 ( Ice Cream Sandwich ) или по-нова версия на платформата, ето какво трябва да направите:

- Отидете на екрана, който искате да заснемете.

- В зависимост от устройството, което имате трябва да натиснете едновременно бутоните Power и Volume Down или Power и Home. Например за HTC One и Nexus 4 използвайте първата комбинация, докато за Samsung Galaxy Note, S2 и S3 (и за другите Samsung смартфони) използвайте втория метод.

- Ще чуете звука като при направена снимка, и екрана ще се свие. Сега можете да получите достъп до скрийншота от лентата за известия. От там можете да го отворите в галерията и да го редактирате или да го споделите.

 

Ако имате устройство, което работи с Android Honeycomb (3.0), Gingerbread (2.3), Froyo (2.2) или по-стара версия има две неща, които може да направите:

- Първо може да рутнете устройството си и да се възползвате от възможностите на приложения като  Screenshot UX.

- Ако обаче не искате да стигате до крайности имате и друга възможност и тя е да ползвате приложението  Screenshot UX, което има цена $ 3,55.

Приложението изисква инсталиране на десктоп клиент на вашия Windows или Mac компютър. Можете да правите скрийншоти само докато устройството е свързано към компютъра и десктоп приложението работи.

 

2. iOS

- Отидете на екрана, който искате да заснемете.

- Натиснете едновременно бутоните Home и Power/Sleep.

- Екранът ще се освети в бяло и ще чуете звука като при правенето на снимка. Можете да намерите снимката в Photos App – Camera Roll.

 

3. Windows Phone

Ако устройството ви работи с Windows Phone 8, ето какво трябва да направите:

- Отидете на екрана, който искате да заснемете.

- Натиснете едновременно буроните Start (Windows) и Power. Ще чуете звука като при правенето на снимка.

- Снимката може да откриете в Photos Hub. От тук може да я запишете на SD Card (ако имате такава), да я качите в SkyDrive и да я споделите.

 

В Windows Phone 7.5 ( Mango ) нещата са малко по-сложни. За да може да правите скрийншоти ще трябва да ползвате например приложението Screen Capturer v3.

- Изтеглете и инсталирайте XAP файла.

- Стартирайте приложението и изберете опцията "Start Capture Task".

- Отидете на екрана, който искате да заснемете и натиснете бутона на камерата.

- Може да откриете снимката в в Picture Hub.