Вашият акаунт в Skype защитен ли е? Използвате ли най-добрите настройки за поверителност в услугата? Това са важни въпроси, над които трябва да се замислите. Ако имате нужда от помощ, вижте съветите на PC Mag за това как да направим профила си в Skype сигурен.

 

Skype е невероятно проста и полезна програма, която може да ползвате не само на десктоп компютър, но и на мобилен телефон. Трябва обаче да знаете, че Skype има своите проблеми. За какво точно става въпрос?

 

Skype също е във фокуса на измамниците, които дебнат в интернет пространството. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите тези проблеми наред с избора на силна парола.

 

А за допълнителна сигурност и продуктивност в работата е добре да научите за тези  5 начина, по които могат да ви откраднат паролата, както и да научите 8 трика за по-добра работа със Skype.

 

1. За Windows

Най-широко използваната версия на Skype е десктоп клиента за Windows, който през годините беше променяна няколко пъти. За щастие текущата версия има силна колекция от инструменти за управление на личните ви данни. За да започнете кликнете върху Skype > Privacy... Тук можете да решите вида на Skype потребителите, които могат да се свързват с вас. За предпочитане е да изберете ‘people in my Contact list only‘. Незабавните съобщения могат да бъдат ограничени чрез настройката ‘Allow IMs from’, от която да изберете ‘people in my Contact list only‘.

 

Видео разговорите и споделянето на екрана също може да бъдат управлявани. Под  ‘Automatically receive video and share screens with‘, изберете ‘people in my Contact list only‘  или бъдете още по-предпазливи и изберете: ‘no one‘.

 

Следващото нещо, което трябва да направите е да  махнете отметката до опцията: ‘Allow Microsoft targeted ads, including use of Skype profile and gender‘. Трябва да се погрижите и за това да изтриете историята на разговорите си. Направете това, като отворите Skype> Privacy и намерете ‘Keep history for’. Използвайте падащото меню, за да настроите това да не се запазва историята на разговорите ви и кликнете върху бутона ‘Clear history’, за да премахнете историята на разговорите към днешна дата.

 

Управлението на контактите като блокиране и деблокиране на контакти е неделима част от вашата защита. За да блокирате някого, кликнете с десния бутон на потребителското му име в Skype приложението и изберете ‘Block This Person‘ от менюто.

 

Отблокирането на контакти е също толкова лесно. В Skype> Privacy, кликнете върху ‘Blocked contacts’, след това изберете контакта, който искате да деблокирате и накрая кликнете върху ‘Unblock this person’.

 

2. За iOS

Skype за iOS не е сред приложенията, които си заслужава да инсталирате на устройството си. В действителност, не е възможно дори да блокирате даден контакт. Можете единствено да контролирате това как се показват известията, както и това дали вашето местоположение да се споделя или не.

 

3. За Android

Skype настройките за поверителност в Android са достъпни чрез Menu > Settings в основния екран и можете да зададете Allow IMs from и Receive calls from на Contacts only. Потърсете опцията ‘Allow Microsoft targeted ads’ и махнете отметката от квадратчето.

Контактите в Skype може да се управляват или от екрана на хората (като изберете контакта и натинете по-продължително) или от екрана, който показва всеки разговор който сте имали с тях (чрез менюто). От тук може да изберете ‘Remove contact’ или ‘Block contact’. Имайте предвид, че няма опция за управление на историята на разговорите в мобилната версия на Skype. Може да направите това само като отидете в Settings > Application Manager, изберете ‘Skype’ след това ‘Clear data’. Това ще премахне профила ви от телефона, така че ще трябва да влезете отново.