Независимо дали ще бъдете далеч от дома, докато пътувате или просто сте в офиса по цял ден и искате да знаете какво се случва в него, решения като Nest Nest Cam се опитват да улеснят живота ви. Има обаче повече от един начин да направите това.

 

Много производители се опитват да направят нещата още по-лесни, защото предлагат пълно решение – уеб услуги и смартфон приложения. В тези случаи се нуждаете само от камера и връзка с интернет.

 

Google Nest Cam работи по този начин. От вас се иска да включите камерата, да я свържете към акаунта си, а след това можете да получите достъп до нея от интернет или смартфон, както и да изберете автоматично записване. Поддържането на тези записи ще ви струва около $ 10 на месец.

 

IP камери

Горните устройства са удобни и лесни за използване, но може да не искате да съхранявате записите си на отдалечени сървъри, поддържани от провайдъра на услугата. Като алтернатива може да си купите IP камера. Това е цифрова видео камера, която може да изпраща данни през Интернет протокол в мрежа. IP камерите ви дават по голяма гъвкавост при изграждане на системи за видеонаблюдение. 

 

Някои IP камери имат вградени Micro SD слотове за карти, така че те могат да записват  директно към този физически носител, а други дори може да имат вградени сървъри, така че можете да получите отдалечен достъп до записа.

 

Обикновена уеб камера

Разбира се може да използвате обикновена уеб камера за наблюдение на дома си. Тези модели обикновено са по-евтини от IP камерите, но трябва да бъдат свързани директно към компютъра чрез USB, докато IP камерата може да бъде на друго място в къщата и да се свърже през Wi-Fi.

Ще имате нужда и от софтуер, който може да използвате за да превърнете обикновена уеб камера в средство за видео наблюдение – като например Ugolog, Yawcam и EyeSpyFX.

 

Камерата на смартфона

Ако имате стар Android телефон, вие може да го превърнете в камера за наблюдение на дома ви. В крайна сметка, умните телефони имат камера, Wi-Fi или всичко необходимо за целта.

 

Вижте как да използваме смартфона като камера на компютъра си