Трябва да осъзнаем, че злонамерените хора, които искат да получат достъп до нашата лична комуникация не са никак малко. Само така ще сме напълно сигурни, че трябва да предприемем мерки да се предпазим.

 

Кражбата на информация може да ви нанесе не по-малко щети от кражбата на реално имущество. Ето защо криптирането е безценен инструмент, от който трябва да се възползва всеки.

 

Кликнете тук, за да разберете какво е добре да знаете за криптирането на файлове и не пропускайте и тези 14 приложения, които ще заличат следите ви в Интернет. И така, вижте как да криптираме комуникацията си на Android дежаджа, информацията е на PC World.

 

Публични Wi-Fi мрежи

Обществените Wi-Fi мрежи крият много опасности, но има един лесен начин да се предпазите. Може да прикриете своите данни чрез криптиране, заедно със създаването на частен тунел през Интернет. Той се нарича Virtual Private Network, или VPN. Виртуалните частни мрежи могат да бъдат използвани  за криптиране на трафика на данни, включително банкови сделки, и така нататък. В Google Play store ще намерите много VPN приложения.

 

Гласови повиквания и текстови съобщения

Ако имате опасения, че някой прихваща вашите телефонни разговори и съобщения,  можете да ги криптирате. Gnu Privacy Guard  е лесно за използване приложение, което гарантира надеждно криптиране. Друг вариант е Ostel – инструменти, който криптира телефонните ви разговори от край до край. Можете да експериментирате с него безплатно, като за целта си създадете акаунт в сайта на Ostel и си свалите приложението CSipSimple. Приложенията Silent Phone и Silent Text са друга надеждна алтернатива. Orbot пък е приложение, което криптира целия интернет трафик като използва Tor. Tor е безплатен софтуер и отворена мрежа, която ви помага да се защитите срещу мрежовия надзор, който заплашва личната ви свобода и личния ви живот.

 

Имейли

Android Privacy Guard, или APG, е просто OpenPGP решение за криптиране на вашата електронна поща и за предотвратяване на всеки опит от страна на хакерите да подслушват вашата комуникация. Използвайте APG приложението заедно с Android имейл клиента K-9. Първо създайте и подредете ключове в APG. След това използвайте K-9, за да композирате имейли. K-9 е имейл приложение с отворен код за Android устройства, което поддържа IMAP, POP3 и Exchange 2003/2007 с WebDAV. K-9 Mail предоставя на потребителите много възможности и опции като единна входяща кутия, прикачени файлове, подписи, уведомления, маркиране на съобщенията и много повече.