Удобствата на безжичните мрежи днес са познати на почти всички хора по света. Едва ли има домакинство, което да не използва вече безжичен рутер за по-голямо удобство поради мобилните джаджи, с които боравим у дома.

 

Всички са съгласни, че домашната Wi-Fi мрежа е най-добрата възможност за свързване на компютри, смартфони, таблети, конзоли за видеоигри и други устройства към интернет без нуждата от кабели. За съжаление обаче, Wi-Fi мрежата е и много удобен начин за хакерите да ни атакуват. Причината е, че много хора използват настройките по подразбиране на производителя на техния рутер, с което се излагат на сериозна опасност, тъй като те са достъпни за всички в интернет.

 

Затова от PC World ще се опитат да ни помогнат да разберем как да конфигурираме рутера си за по-голяма сигурност. Вижте кои настройки на вашия рутер трябва да промените:

 

Променете администраторските права, които са по подразбиране

Потребителското име и паролата, които са зададени по подразбиране, за да се логвате във вашия рутер, често са едни и същи с хиляди други устройства и могат да се намерят онлайн според производителя. Така, че влезте в настройките на вашия рутер и ги промените.

 

Задайте парола за вашата Wi-Fi

Докато сте влезли в настройките на вашия рутер, се уверете, че сте задали парола за вашата Wi-Fi мрежа, защото една отворена Wi-Fi мрежа може да ви създаде много проблеми. Помнете обаче, че парола, с която всеки хакер може да се справи лесно също не ви върши работа. Така че, за да се подсигурите, използвайте WPA2 криптиране, защото всичко друго е твърде лесно да се заобиколи. Ако вашият рутер не е на повече от 7-8 години най-вероятно ще имате възможността да изберете WPA2. Въпреки че и това решение не е съвършено, много по-малко вероятно е някой да се опита да преодолее WPA2 защитена мрежа.

 

Изключете WPS

Всички съвременни WiFi рутери осигуряват разнообразие от криптиращи решения, за да направят трафика неразбираем за тези, които се опитват да „уловят“ някаква информация. Wi-Fi Protected Setup (WPS) е едно от тях. Проблемът е, че тази функция е включена по подразбиране и тъй като няма ограничения за това колко пъти можете да въведете грешен код, WPS е лесна за преодоляване преграда. С подходящите инструменти, които могат да бъдат намерени дори онлайн, ще отнеме само минути, за да се извърши пробив във вашата безжична мрежа.

 

Променете SSID името, което е по подразбиране

SSID е името на вашата безжична мрежа. Това е функция, която всеки, който се опитва да се свърже към някоя безжична мрежа използва. Тя спомага за разграничаването на отделните сигнали, които Wi-Fi модулът в компютърът ви улавя. Кликнете тук, за да разберете как да скриете Wi-Fi мрежата си от сканиращи програми.

 

Променете IP на рутера, който е по подразбиране

Това е прост и ефективен начин за предотвратяване на нежелан достъп до вашия рутер. За да стане още по-трудно за хакерите да намерят администраторския панел на вашия рутер,  променете неговия IP адрес.

 

Актуализирайте фърмуер

Като цяло, фърмуерът е вид софтуер кодиран върху хардуер, за да му помогне да изпълни операции и да общува с периферни устройства. Всеки път, когато бъде разкрита някаква уязвимост, производителите обикновено издават нов фърмуер. Ето защо е препоръчително периодично да проверявате и да актуализирате фърмуера на вашия рутер. Съвременните рутери понякога имат функция за автоматично актуализиране на фърмуера или позволяват само с натискането на един бутон да направите тази актуализация. Ако вашият рутер не предлага това улеснение, ще трябва да посетите сайта за поддръжка на производителя на вашия рутер и да изтеглите актуализацията, а след това да я инсталирате ръчно.

 

Забранете PING, Telnet, SSH, UPnP и HNAP

Намерете съответните настройки във вашия рутер и ги изключете.