Появата на проблеми с батерията са едно от най-големите опасения за смартфон потребителите. Ето защо може да намерите много съвети в мрежата за това как най-лесно да удължите живота на батерията на смартфона си.

 

Ако забележите, че производителността и продължителността на живота на батерията на вашата джаджа намаляват, добре е да калибрирате батерията, преди да решите че е време да си закупите нов телефон.

 

В случай, че вашият смартфон е със сменяема батерия, може лесно да я подмените дори сами. Сега обаче от PC World ще ни обяснят подробно как да калибрираме батерията на Android джаджа. Преди това обаче е добре да уточним какво означава това да се калибрира батерията на смартфон.

 

Операционната система Android има настройка, наречена Battery Stats която показва капацитета на батерията, когато тя е пълна или празна. Проблемът е, че понякога се поврежда и започва да показва данни, които не са реални, при което телефонът се изключва, преди да достигне 0%. Калибрирането на батерията коригира този проблем.

 

Как да калибрираме батерията на Android джаджа, която не е рутната?
Метод 1:

Първо трябва да проверите какъв е капацитета в mAh на батерията на вашия смартфон, ако не го знаете. За целта потърсете спецификациите на вашия модел в интернет. След като разберете това трябва да инсталирате приложението Current Widget: Battery Monitor. То показва заряда на батерията в милиампера (mAh). Заредете вашия смартфон докато батерията достигне максималните милиампера (mAh). Когато това стане, изключете телефона и го рестартирайте. Ако видите, че батерията не е заредена до 100% трябва да включете отново зарядното и заредете до 100%. На теория не би трябвало да имате повече проблеми след това.

 

Метод 2:

Заредете напълно батерията на телефона и когато това стане, изключете зарядното и след това изключете и телефона. Докато телефонът ви е изключен, включете го в зарядното устройство и го оставете да се зарежда до 100% отново. Зеленият LED индикатор ще покаже кога това е станало. След това изключете зарядното устройство, включете телефона си и задайте опцията да не се изключва екрана, ако имате такава. Свържете отново телефона към зарядното устройство и го изчакайте да се зарежда отново до 100%. След като се зареди на 100%, изключете зарядното устройство и не зареждайте отново телефона си, преди батерията да падне до 0%. След като телефона изключи, заредете напълно батерията и вече всичко би трябвало да работи правилно.  

 

Как да калибрираме батерията на Android джаджа, която е рутната?

Първо инсталирайте приложението Battery Calibration. За да започнете, сложете вашия смартфон да се зарежда, докато батерията достигне 100%. След това отворете Battery Calibration приложението и проверете 'mV ' номера, който е в непосредствена близост до процентите на батерията. Ако 'mV ' номера продължава да се покачва дори когато батерията е достигнала 100% заряд, продължете да зареждате телефона си. Когато номерът спре да расте и батерията е заредена до 100%, натиснете бутона Battery Calibration и рестартирайте устройството си. Текущото ниво ще бъде записано като точката на максимален капацитет и старата информация се изтрива във статистиката на батерията, като се създава нов с точните данни.