Откакто се появиха Vista и Windows 7, много стари приложения и игри вече не могат да бъдат използвани. Някои потребители решиха да се справят с този проблем като си запазят XP на стария компютър. Това обаче не винаги е много практично. Затова, идеята за dual boot (възможността за две различни операционни системи на един и същ компютър) е чудесно решение за да се възползвате от XP и една от новите версии на Windows – Vista или Windows 7.

Ако имате стари игри създадени преди Windows Vista или Windows 7, на които силно желаете да продължите да играете, можете да инсталирате и двете операционни системи на един и същ компютър по много лесен начин, без да имате специални технически умения. Ето как може да стане това:

 

Стъпка 1: Свалете Windows 7 Beta и го запишете на DVD

Стъпка 2: Разделете вашия твърд диск

Преди да започнете инсталирането на Windows 7, първото нещо, което трябва да направите е да създадете нов дял на твърдия диск за провеждане на новата инсталация на Windows.

 

Разделяне на твърдия диск на XP
За да разделите твърдия диск в Windows XP, ще трябва да изтеглите допълнителен софтуер. Може да ползвате безплатната програма GParted Live CD. Изтеглете GParted Live CD, запишете го на CD, след което рестартирайте компютъра, за да заредите приложението за разделяне на твърдия диск. Ето най-важното, което трябва да знаете:

1. Оставете достатъчно място за Windows 7. Минималните изисквания на системата са 16GB.

2. Създайте на нов дял в новопоявилото се свободно пространство

 

Разделяне на твърдия диск на Vista

Отидете в Control Panel -> System and Maintainence (пропуснете това ако сте в Classic view) -> Administrative Tools -> Computer Management

След като стартирате Computer Management tool, кликнете върху Disk Management под заглавието в страничната лента. Ще трябва да свиете текущата си операционна система, за да освободите най-малко 16 GB дисково пространство за Windows 7. След това създайте New Simple Volume от свободното пространство.

 

Стъпка 3: Инсталиране на Windows 7
След като сте направили всичко това, следва по-лесната част от изпълнението на тази задача. Поставете диска с инсталирания Windows 7 и заредете компютъра (ще трябва да имате поддръжка за зареждане от DVD диск в системата ви BIOS, но повечето компютри имат тази възможност по подразбиране).


След като се зареди DVD, следвайте простите указания. Когато избирате installation type, не забравяйте да изберете Custom (Advanced) и изберете дела, който създадохте специално за тази цел. След това оставете инсталатора да си свърши работата.