Деинсталирането на приложение, което вие сте инсталирали на устройството си от Google Play е проста задача, но как да изтрием предварително инсталирани приложения от смартфон? Това е необходимо, тъй като когато си купите нов Android OS базиран телефон ще откриете, че той върви с няколко предварително инсталирани на него приложения от производителя. 

 

Тези приложения заемат не само място на началния екран на устройството ви, но и ценни ресурси. Предварително инсталираните игри например може да заемат много място от паметта на телефона ви, а интернет-свързаните приложения може бързо да изхабяват месечния ви тарифен план.

 

Такива приложения може дори да записват или качват информация, която не искате да споделяте. А така се хаби разбира се, и батерията. Всичко казано дотук може да ви накара да пожелаете да премахнете тези приложения.

 

Премахването на тези нежелани приложения от Android системата е трудно, но не е невъзможно начинание, но зависи от това дали вашето устройство е рутнато. И така, ако искате да знаете как да изтриете онова, което не ви трябва, вижте съветите на PC World.

 

1. Опции за нерутнати устройства

Имате възможност да изключите предварително инсталираните на една Android джаджа приложения, които не искате или при по-старите версии на системата да ги скриете. За версиите преди Android 4.4 KitKat отворете чекмеджето с приложенията, докоснете менюто и изберете „Hide Applications“ преди да изберете приложенията, които желаете да се скрият. След това натиснете „Done“, за да завършите процеса. За устройства работещи с Android 4.4 KitKat, отидете в Settings > Device > Apps и намерете приложението, което искате да премахнете. Изберете „Force stop“ и след това „Disable“. Така вие обаче не изтривате приложението, а само го спирате и няма да го видите отново, докато не възстановите фабричните настройки. Това не е най-доброто решение, разбира се, тъй като има някои приложения, които не могат да бъдат изключени по този начин. Ако установите, че този метод не ви допада, инсталирайте лаунчър. Всяко приложение може да бъде отстранено от лаунчер, но не забравяйте, че то все още ще бъде на вашия телефон, скрито във фонов режим. В повечето случаи обаче , изключването и скриването на нежелани приложения е точно толкова добър вариант, колкото и деинсталирането им.

 

2. Опции за рутнати устройства

За всички тези, които имат рутнати устройства, въпросът за премахването на нежеланите предварително инсталирани приложения е малко по-лесен. Ако искате да разберете как лесно може да разкодирате Android OS устройството си прочете тук за повече информация. След като вече сте рутнали Android OS устройството си използвайте приложения като NoBloat Free, Titanium Backup, System App Remover и App Master, за да премахнете всички нежелани предварително инсталирани приложения.

 

3. Потребителските ROM версии

Използването на потребителските ROM версии за Android джаджи не трябва да се бърка с разкодирането (рутване) на устройства. Тези две неща са напълно различни, но това е още една възможност за премахване на нежеланите приложения от вашето Android устройство. OmniROM и Paranoid Android са два примера за потребителски ROM версии, които са предназначени за потребители които ценят и търсят добра производителност и неприкосновеност на личния живот.