Преди да продадете стария си компютър или преносим твърд диск, важно е да изтриете данните от тях, така че човекът, който ги купи да не може да получи достъп до вашите файлове и поверителна информация.

 

Изпращането на файловете в кошчето няма да ви свърши работа, защото има начини за възстановяване на файлове, които са били изтрити по този начин. Тогава как да изтриваме надеждно данни от хард дискове?

 

Съществува една полезна безплатна програма, наречена Full Wipe, която ни препоръчват анализаторите от PC World за изтриване на всички файлове на хард диска или устройство за съхранение преди да го продадем или дадем назаем на приятел. Този софтуер може да изтрива данни от твърди дискове, външни твърди дискове, карти с памет, USB памети и други.

 

Причината да ви обръщаме внимание на този способ е, че файловете изтрити с Full Wipe не могат да бъдат възстановени в бъдеще. Ето защо ако започнете да триете всичко от хард диска по този начин е добре преди това да записвате данните си на резервен диск или да ги прехвърляте на нов компютър.

 

Програмата работи с Windows XP, Windows Vista и Windows 7 компютри. Ето какво още трябва да знаем:

 

Стъпка 1.

За да изтеглите Full Wipe, кликнете върху синия бутон ‘Download Now’ в горната част на страницата за сваляне. Това ще ви отведе до окончателната страница за изтегляне.

 

Стъпка 2.

Кликнете върху втория син линк от дясната страна на страницата, озаглавен ‘FreewareFiles Direct Download’, а не върху ‘Direct Download 1’.

 

Стъпка 3.

Изтеглянето ще започне веднага. Когато приключи, отворете инсталирания файл и продължете с помощта на съветника за инсталиране. Прочетете лицензното споразумение преди да завършите инсталацията.

 

Стъпка 4.

Можете да изберете да създадете Start Menu папка, десктоп икона или Quick Launch икона по време на инсталацията. Кликнете върху ‘Install’, за да завършите инсталацията. Програмата ще се стартира автоматично.

 

Стъпка 5.

Сега можете да изберете диска, който искате да изтриете от падащото меню. Можете също така да изберете колко пъти искате да бъде изтрита информацията. Изборите са един кръг, 2 кръга, 7 кръга или ръчно. Кликнете върху бутона ‘Start’, за да започнете изтриването.