Вселената е огромна. Всъщност едва ли има човек, който да не осъзнава този факт. Ето защо може да ви е трудно да повярвате като ви кажем, че може да поберете целия Космос в компютъра си.

 

Това обаче може да стане за щастие на всички фенове на астрономията. Ако се питате как да изследвате Вселената от компютъра си, вижте информацията на анализаторите от Mashable.

 

Според медията, това е възможно благодарение на Celestia – софтуер, който ви позволява да пътувате из Слънчевата система и да достигнете до над 100 000 звезди дори и такива които са извън галактиката ни.

 

Ако искате наистина да посетите тези звезди, ще са ви нужни милиарди долари и милиарди години, за да достигнете до тях, а тази програма ви позволява да ги проучите за секунди при това безплатно. Celestia работи на Windows, Linux и Mac OS X. Ето какво още трябва да знаете:

 

Стъпка 1.

Когато стартирате програмата, ще започнете с проучване на Земята. В действителност,  натискането на бутона "H", по всяко време ще ви завърне на нашата планета.

 

Стъпка 2.

Един добър начин да се запознаете с Celestia е като използвате екскурзовод в таба за навигация. От там, можете автоматично да се транспортирате до различни интересни места в галактиката.

 

Стъпка 3.

Лентата с инструменти в горната част на екрана ще ви помогне да контролирате яркостта на звездите, дълбочина на рязкост и други опции. Можете да увеличавате или намалите мащаба.

 

Стъпка 4.

Лентата с инструменти ви позволява да контролирате времето. Можете дори да следвате комети, които пътуват през Слънчевата система хиляда години.

 

Стъпка 5.

Има стотици хиляди звезди, галактики, астероиди, луни, комети и космически кораби, които може да видите. Но ако те не са достатъчни за вас, можете да изтеглите десетки добавки с повече обекти, както реални така и измислени.

 

Стъпка 6.

За да изтеглите програмата посетете официалната страница на Celestia и кликнете върху съответния линк за вашата операционна система.

 

Стъпка 7. 

Не забравяйте да прочетете ‘Споразумението за потребителя’ преди да продължите през останалата част от инсталацията. Може спокойно да използвате настройките по подразбиране.

 

Стъпка 8. 

Когато инсталацията приключи, Celestia ще се стартира автоматично. Ще видите също и пряк път Celestia на вашия работен плот, който можете да използвате, за да го използвате по всяко време.